Kezdőlap Időjárás Vihar – Sok helyen 100 kilométer/órásnál is erősebb volt a szél

Vihar – Sok helyen 100 kilométer/órásnál is erősebb volt a szél

A csütörtök esti heves zivatarok során sok helyen 100 kilométer/órásnál is erősebb volt a szél a Nyugat-Dunántúlon – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.

Úgy fogalmaztak, hogy „durva szélvihar tombolt” csütörtökön este az Alpokalján. Térképük szerint sok helyen rögzítettek 90 kilométer/óra körüli szélerősséget, volt ahol 100-110 kilométer/órát is meghaladta a szél erőssége. A maximum 137 kilométer/óra volt, amelyet Sopronban regisztráltak.
Bár csapadék csak a nyugati határszél közvetlen közelében hullott, a rendszer kifutószele a Dunáig is eljutott – tették hozzá.
Péntek délelőtti, az az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: délutánig a Nyugat-Dunántúlon, utána, az éjszaka első feléig a Dunántúl középső és keleti harmadán, végül hajnalban a középső országrészben és az Északi-középhegység vidékén lehet többfelé zivatar. Szombaton napközben általában kis eséllyel lehet zivatar, majd este, késő este kezdődhet a Tiszántúlon „kiterjedtebb zivatartevékenység”. A zivatarokat felhőszakadás, viharos (néhol 70-80 kilométer/órát meghaladó) széllökés, itt-ott jégeső kísérheti.
A heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt péntekre Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Emellett országszerte a hőség miatt is figyelmeztetnek. Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében továbbra is a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben. A csúcshőmérséklet általában 32-38 Celsius-fok között valószínű, de a nyugati határvidéken csupán 29, 30 fok valószínű. Késő estére 22-30 fok közé hűl le a levegő.
Azt írták: lassanként kezd visszaszorulni a meleg délkelet felé, pénteken a Nyugat-Dunántúlon már 25 fok alá csökken a napi átlaghőmérséklet, míg másutt még marad a 27-29 fokos középérték. Szombaton már csak a Tiszántúlon alakul 25 fok körül a napi középérték.

MTI 2017. augusztus 11., péntek