Kezdőlap Állati Világbajnoki és Európa-bajnoki reining sikerek

Világbajnoki és Európa-bajnoki reining sikerek

Lendületben a western-reining lovas sport versenyzői. 2 világbajnoki kvalifikáció, 1 Európa-bajnoki győzelem, és 1 Olasz Derby győzelem. A sportág fennállása óta először dupláztak – a világbajnokságon egy kategóriában két magyar versenyző áll rajthoz.

Sikeres hetek állnak a magyar reining versenyzők mögött, hiszen Olach Eliza Európa Bajnok lett nemrég, a magyar csapat 4. helyen zárt a kontinensviadalon és Western-Reining szakágunk részéről 2 versenyző kijutott a világbajnokságra is. Horváth Kitti elsőként kvalifikálódott a világversenyre, majd június 29-én sikerrel szerepelt Kreuthban az NRHA Derby-n László Barbara is, aki ottani eredményével megszerezte a jogot az augusztus 9. és 12. között Svájcban, a Schumacher Ranchen megrendezésre kerülő világversenyre.

12 fős csapat utazhatott ki hazánk képviseletében a lengyelországi Európa-bajnokságra, ahova soha ekkora létszámmal még nem jutott ki magyar csapat. Igen jó eredménnyel zártak a mieink, hiszen első, második, csapatban 18 országból pedig a 4. helyet szerezték meg a magyar versenyzők. Két versenyzőnk pedig kvalifikálódott a világbajnokságra.

Horváth Kitti kvalifikálódott először a magyar versenyzők közül a világbajnokságra egy CRI kvalifikációs versenyen reining junior kategóriában Dun ok Dun aka Bambooccia nevű lovával, aki egy 10 éves Quarter Horse, és 2 éve lovagolja a hazai sportoló, aki előtte Dario Fanival versenyzett. Kitti a verseny előtt 2 héttel Olaszországba utazott, hogy folyamatos lehetősége legyen az edzésre, amely záró szakaszához érkezett mára. A kvalifikációs versenyre történő felkészítő munka februárban kezdődött meg edzője, Davida Brigenti segítségével.

Horváth Kitti körülbelül 5 éves kora óta lovagol, azaz 11 éve. Szalontai Zoltán segítségével ismerkedett meg a reininggel, amelyben nagyon megfogta, hogy a lovak nyugodtak, könnyű megtalálni velük az összhangot véleménye  szerint.

László Barbara szerkesztőségünk kérdésére elmondta, hogy Olaszországban CRI 3-as versenyen Reining Junior Kategóriában nevezett egyéni versenyzőként RK Einstein Whizard nevű Quarter Horse herélt, 9 éves lovával, akivel rövid ideje készül a megmérettetésre. Lovát Dina Rolexa tenyésztette Lengyelországban.

A versenyző áprilisban két hetet töltött Olaszországban, hogy kipróbálhassák magukat, hogy jól megy-e a közös munka. Megmérettetésként kisebb versenyen indultak.

Mint ahogyan azt Barbara mesélte, lovas életét azonnal western lovaglással kezdte még 2007-ben, majd egy rövid angol lovaglás kitérő következett, ahonnan nagyon hamar visszakanyarodott a western műfajhoz, amelyen belül mindig is a reining állt legközelebb hozzá. Talán azért is, mert mint vallja ez a versenyszám sokkal közelebb áll a lóhoz, mint a többi versenyszám, valamint a reiningben van egy fajta speciális szabadság érzet, nagy koncentrációt igényel, s erősen jelen van a versenyszellem is. László Barbara a komoly versenyzést 1,5 éve kezdte el külföldön.

Katona Imre Európa egyik legrangosabb versenyén a kremonai Olasz Derbyt Cutting kategóriában nyerte meg. Imre következő tapasztalatok miatt szerette meg a sportágat: a kötetlensége, a szabadság, a koncentráció a ló és az ember viszonya, ami nem mindig a zablán keresztül teljesedik ki. Maga a Quarter Horse fogott meg a western szakágban, ezek a robbanékony, nagyon okos lovak. Ha kell akkor olyan mint a gepárd, ha kell, akkor olyan mint egy otthoni maci. Megtalálsz benne mindent. Az érzelmet, az okosságot, a gyorsaságot, a keménységet, de ugyanakkor a nyugalmat, a könnyű kezelhetősé, és a hihetetlen koszensz – a marha érzék – ez fogott meg az egészben.