Kezdőlap Események Világraszóló sikerrel zárulhat a 17. FINA Masters Világbajnokság

Világraszóló sikerrel zárulhat a 17. FINA Masters Világbajnokság

Különleges showműsorral vette kezdetét tegnap minden idők legjobb vizes világbajnokságát követen a 17. FINA Masters Világbajnokság, ezzel köszöntve a hazánkba érkező közel 10.000 masters sportolót, a szurkolókat és a vb-n résztvevő önkénteseket.
 

Szeneczey Balázs, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes megnyitóbeszédében elmondta, hogy „az elmúlt hetekben a budapestiek megmutatták a világnak, hogy miért a magyarokat tartják a világ bármely táján rendezett sporteseményen a legjobb szurkolótábornak.” A főpolgármester helyettes beszédében kiemelte, hogy „a masters egy egészen különleges hangulatú világbajnokság, ahol ünnep a részvétel, a versengésnek is barátibb a légköre, több az ölelés, több a mosoly. A mosolyok mögött azonban komoly felkészülés, sok-sok lemondás, a szórakozást edzésre cserélő munka van.”

„Budapest szereti a sportot, és – talán nem nagyképűség kijelenteni – a sportvilág is szereti Budapestet.” – mondta el Szeneczey, aki bizakodását fejezte ki, hogy az ide látogatók két hét múlva a valaha volt legjobb hangulatú masters vb-ről térnek majd haza azzal az eltökélt szándékkal, hogy minél előbb újra felkeressék Budapestet.

Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatója a masters vb megnyitóján is kiemelte, hogy minden idők legjobb FINA világbajnokságának helyszíneként szolgált Budapest. Kiemelte, hogy a masters világbajnokságok különösen fontosak a FINA életében, hiszen a résztvevők számát tekintve a legnagyobb méretű eseményről van szó. A FINA ügyvezető igazgatója elmondta, hogy biztos abban, hogy a masters vb is hasonló sikerrel zárul majd, mint az elit vb, köszönhetően a lélegzetelállító, magas minőségű helyszíneknek.

A FINA ügyvezető igazgatójának beszédét követően Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter köszöntötte a masters vb-re érkező sportolókat és szurkolókat. A miniszter beszédében kitért arra, hogy ez a második alkalom, amikor együtt rendezik az elit- és a masters-vb-t, de az első alkalom, amikor először azonos minden helyszín. Rogán Antal kiemelte, hogy a masters vb „ékes bizonyítéka annak, hogy a sport nem csak a fiataloké, hanem a sport mindenkié! Mindenki előtt nyitva áll annak a lehetősége, hogy bajnok legyen!”

„Számunkra, magyarok számára a világbajnokság megrendezése önmagában egy győzelem. Győzelem, sőt világrekord, mert Magyarországnak sikerült rekordidő, mindössze két év alatt felkészülnie a vb megrendezésére. Versenyeznünk kellett az idővel, és ezt a versenyt a magyarok megnyerték.” – mondta büszkén a miniszter, majd hozzátette, hogy ezzel „az egész világ számára bizonyítottuk, hogy Budapest, a Duna fővárosa, a vízi sportok méltó otthona.”

A beszédeket követően a színpadon látványos show vette kezdetét. M. Tóth Zsolt díjnyertes jégszobrász élőshowban faragta ki a világbajnokság logóját. Az ExperiDance táncegyüttes kivételes produkcióval készült a megnyitóünnepségre, majd a 100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttesének autentikus magyar zenei produkciója következett. A megnyitóünnepséget a helyszínként szolgáló margitszigeti szurkolói zónát fénnyel elárasztó lézershow zárta.
Szurkoljunk együtt masters sportolóinknak az augusztus 20-ig tartó 17. FINA Masters Világbajnokságon!