Kezdőlap Események Hagyományőrző szüreti mulatság XIII. alkalommal Ballószögön

Hagyományőrző szüreti mulatság XIII. alkalommal Ballószögön

 Kellemes, családias hangulatban telt a XIII. Ballószögi Szüreti Napok, amelynek alkalmából Ballószög határon túli testvérvárosai is képviseltették magukat, hiszen az erdélyi Mikóújfalu és a Nyugat-Bácskai Gombos település Helyi Tanácsának Elnökasszonya is köszöntötte a helyi lakosokat, egy ünnepélyes beszéd keretében.

„Az a csodálatos ebben a testvérvárosi kapcsolatban, hogy amikor 2010-ben megtörtént az új út felavatása és testvérvárosaink képviselői ekkor jártak elsőként nálunk, akkor hatalmas esőzés vette kezdetét. Ez az eső nem tudta szétmosni a kapcsolatunkat, hiszen a mai napig remek viszonyt ápolunk egymással. Úgy gondolom, hogy a testvértelepülési rendezvényeken, falunapokon kívül már családi kapcsolatok is szövődtek és valószínű fognak is, hiszen nekünk is van focicsapatunk, illetve tűzoltó-egyesületünk és biztosan vannak még olyan közös kapcsolódási pontok, amelyeket még nem fedeztünk fel. Gombos településsel szintén 7 éves kapcsolatot ápolunk, az ő rendszerük nagyon hasonlatos a mi járási rendszerünkkel, ahol Hódság városa a központ és ehhez tartozik 8 település. Ebben a formációban az egyetlen szín magyar testülettel rendelkező település, ezért a munkájukat a folyamatos küzdelem jellemzi.” – hangzott el Somogyi Lajos, Ballószög polgármesterének köszöntőbeszédében.

Ezután Mikóújfalu polgármestere, Demeter Ferenc köszöntötte a helyieket:

„Megtisztelő érzés újra itt lenni Ballószögön, az Önök nagyon szép településén. Egy év telt el, amióta itt jártunk, de újra bebizonyosodott, hogy a helyiek rendkívül vendégszeretőek és dolgos magyar emberek, hiszen a településük mindig egyre szebb. A szüret számunkra is egy hagyomány, régi szokásunk, hiszen ekkor egy egész éves kemény munka gyümölcse érik be. Nagyon örülünk neki, hogy a szüret a mai napig megőrizte a hagyományát, hiszen Mikóújfaluban mi is megünnepeljük. Az elmúlt évben mi is mindennap azon dolgoztunk, hogy településünk napról-napra szebb legyen. Habár a határok elválasztanak, de a hazaszeretet és a barátság, mindig össze fog kötni minket.”

Végül Gombos Helyi Tanács elnök asszonya is köszöntötte a ballószögieket:

„Nagy megtiszteltetés, hogy újra itt lehetünk, mint Ballószög testvértelepülése, és együtt ünnepelhetünk Mikóújfaluval. Mindig fontosnak tartottuk, hogy hagyományainkat megőrizzük, így rendkívül büszke vagyok, hogy Ballószögön is megünnepeltük a szüretet.”

A szombati nap folyamán is rendkívül színes programok várták a kilátogatókat, hiszen a gyermekek ügyességi vetélkedőkön vehettek részt, kipróbálhatták a nép fajátékokat, illetve ugráló várazhattak is. Idén is megrendezésre került a már hagyománynak számító malacfogó verseny, a csemegeszőlő kóstolás, továbbá a szőlőpréselés és a mustkóstolás is.

A szüreti felvonulásra a szombati nap folyamán került sor, amelynek keretében a fogathajtás is helyet kapott, majd a délutáni érkezéssel minden egyes fogatot külön-külön bemutattak a publikumnak.

A délután folyamán hagyományőrző táncosok és énekkarok képviseltették magukat, majd kora este megkezdődött az utcabál is, amely egy hajnalig tartó mulatságot jelentett.

Magazinunknak Somogyi Lajos polgármester úr bővebben nyilatkozott a XIII. Ballószögi Szüreti Napokról.

„Talán sokakat meglephetett, hogy Molnár Gábor fogatát én hajtottam, eddig ilyenre még nem volt példa, de szívesen vállaltam ezt a feladatot. Az előző évekhez hasonlóan rendeztük meg az ünnepséget, hiszen a központot lezártuk, így gyakorlatilag egy főtér, korzó alakult ki, így a kisgyermekes családok is nyugodt szívvel engedhetik a gyerekeket játszani, hiszen nem fenyegeti őket az a veszély, hogy egy autó elüti őket. 10 órakor került megrendezésre a malacfogó versenyünk, amelynek 4 futamos volt, 4 korosztályos nyertessel, emellett a kukoricamorzsolást is kipróbálhatták az érdeklődők. A tavalyi évhez képest újdonságnak számíthatott az autós és motoros kiállítás, illetve a sétarepültetés, amelyet a Kiskun Repülő Egyesület vállalt el. Nagyon sokan támogatták a három napos mulatságunkat, volt, aki tárgyilag, illetve volt, aki pénzbeli támogatást ajánlott fel. Rendezvényünk célja, hogy valóban egy hagyományőrző szüreti mulatságot biztosítsunk a résztvevőknek egy letisztult, minőségi programok keretében. Nagy örömmel adtuk át pénteken a Ballószög Községért díjakat és ugyancsak nagy öröm volt a szombati napon Ballószög szülötte Vaslóczki Orsolya bemutatkozása, aki többek között mesélt arról, hogyan álmodta meg az Országtortáját 2015 után 2017-ben is. Az Önkormányzat megvendégelte a közönséget Vaslóczki Orsi által készített  Balatoni habos mogyorós tortával, a Mézes Mázos Sütemény és Tortagyár pedig egy korábbi Országtortával a Szatmári Almás Máktortával kedveskedett. ”

A záró rendezvény keretében, vasárnap ökumenikus ünnepi szent misét tartottak, amellyel hivatalosan is véget ért a három napig tartó ballószögi szüreti mulatság.