Kezdőlap Események Klíma workshopok 3 helyszínen – fókuszban a szakmai szervezetek véleménye

Klíma workshopok 3 helyszínen – fókuszban a szakmai szervezetek véleménye

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat az “Éghajlatváltozásra adott innovatív válaszok Bács-Kiskun megyében” megnevezésű, KEHOP-1.2.0-15-2016-00014 kódszámú projektje keretében már hónapok óta készíti elő (a Magyar Energetikai Gazdaságtervezési és Értékelési Tanácsadó Iroda Kft. szakmai vezetésével) a Bács-Kiskun Megyei Klímastratégiát. A széles körű társadalmi vita előtt a dokumentumot szakmai szervezetek képviselőivel egyeztette az elmúlt egy hétben műhelymunkák keretében.

Az önkormányzatok kollégáinak szeptember 12-én Lakiteleken, a vállalkozások képviselői részére szeptember 14-én Fülöpjakabon, az oktatási szféra kollégáinak pedig szeptember 19-én Bácsalmáson került megrendezésre az esemény. A megyei klímastratégia bemutatását minden alkalommal irányított véleménycsere, javaslatok megfogalmazása és kerekasztal beszélgetések követték. Cél: mindazon jó gyakorlatok és megoldások bekerüljenek a dokumentumba, melyek az önkormányzatok, a vállalkozók és az oktatási intézmények részéről érkeznek.

Az elmúlt időszakban a szemléletformáló, érzékenyítő akciókon, szakmai fórumokon, klíma táborokon keresztül, már számtalan, a megyére jellemző speciális javaslattal, ötlettel gazdagodva készült a stratégia véglegesítése. Az előkészítés időszaka után novemberben a megyei közgyűlés fogja tárgyalni a javaslatot, melynek elfogadása után, felkészültebben és egy szakmai javaslatokkal alátámasztott stratégia mentén haladva tehetünk többet klímánk védelmében.

A megyei szintű intézkedés és javaslattétel után a településeknek is lesz lehetőségük a helyi, településszintű stratégiájukat megalkotni, mellyel a helyi adottságokat még speciálisabban tudják reprezentálni.

A tapasztalatok feldolgozását követően a Bács-Kiskun Megyei Klímastratégia októberben kerül széleskörű társadalmi vitára. A dokumentum, mely a helyzetelemzésen, a problémák azonosításán és a célokon túl az intézkedéseket is tartalmazza, a www.bacskiskun.hu oldalról tölthető majd le.

Kecskemét, 2017. szeptember 19.