Kezdőlap Kecskemét „NAGY NEVEK ÖRÖKÖSEI…”GRÓF SZÉCHENYI ÖDÖN A MAGYAR TŰZVÉDELEM MEGTEREMTŐJE

„NAGY NEVEK ÖRÖKÖSEI…”GRÓF SZÉCHENYI ÖDÖN A MAGYAR TŰZVÉDELEM MEGTEREMTŐJE

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és a Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait a 2017.szeptember 20-án 11 órára a Kecskeméti Cifrapalotába (Kecskemét, Rákóczi út 1.) „NAGY NEVEK ÖRÖKÖSEI” GRÓF SZÉCHENYI ÖDÖN A MAGYAR TŰZVÉDELEM MEGTEREMTŐJE, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma vendégkiállításának megnyitójára.

Házigazda: Dr. ROSTA Szabolcs a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója
Köszöntő: Dr. FARKASINSZKI Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatój
A kiállítást megnyitja: DOBSON Tibor tű. dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke
Szakmai köszöntő: Dr. BERKI lmre,  a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója.
Közreműködik a Katasztrófavédelem Központi Zenekara, vezényel: DÓRA László tű. alezredes
A kiállítás kurátorai: RÉTI Rezső és Dr. BERKI lmre
A megnyitó előtt, 10.00 órától a város központjában a Katasztrófavédelem Központi Zenekara térzenét ad, vezényel: DÓRA László tű. alezredes
A megnyitót követően egy egyedülálló gőzfecskendő bemutatót is meg tekinthetnek az érdeklődők!
A kiállítás megtekinthető hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között.

„Nagy nevek örökösei … nagy kötelességeket is örökölnek.” Ez az intelem kíséri végig életútján Gróf Széchenyi Ödönt, Gróf Széchenyi István fiát, a Fővári Tűzoltóság létrehozóját és Főparancsnokát, a Magyar Országos Tűzoltószövetség első elnökét, a Konstantinápolyi Tűzoltóság megszervezőjét. Apja nyomdokain haladva különböző nemzeti egyesületek, szakmai társulások és gazdasági társaságok alapításán is munkálkodott. Közel másfél évszázada szervezte meg a főváros önkéntes tűzoltó egyletét, majd kezdeményezte a hivatásos állami tűzoltóság felállítását, a Magyar Országos Tűzoltószövetség megalakítását is.

A magyar tűzvédelem történetének áttekintésével kezdődik a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának kiállítása, majd részletesen bemutatja Széchenyi István 1839-ben született ifjabbik gyermekének sokszínű életútját. Vállalkozó, neves közéleti és társasági személyiség, legendás sportember, hajóskapitány és zeneszerző. Budapest fejlesztéséért végzett tevékenységeinek egyik ma is működő emléke a Budavári Sikló. Gróf Széchenyi Ödön 1922-ben hunyt el, konstantinápolyi pasaként. A kiállítás középpontjában az ő fordulatos élete állt. A magyar tűzoltók benne tisztelik szervezetük, hivatásuk hazai megalapítóját.

A kiállítás hangsúlyos részét képezik a magyar tűzoltó feltalálók és találmányaik.
Szabó Pál és fiai 1824-ben szabadalmaztatták a gőzfecskendőt. A mai sűrített levegős légzőkészülék ősét Kőszegi Mártony Károly táborintéző főstrázsamester találta fel 1830-ban. Szilvay Kornél fővárosi tűzoltó főtiszt több műszaki találmánya közül legjelentősebb a szárazoltógép meg alkotása, amely lehetővé tette a vízkár nélküli tűzoltást. Szőcs István vegyipari gépészmérnök 1989-ben szabadalmaztatta találmányát, az impulzusoltót.

A tárlattal tisztelgünk a magyar tűzoltóság dicső múltja előtt és állítunk méltó emléket annak kimagasló személyiségének: Gróf Széchenyi Ödönnek.