Kezdőlap Zenei élet Bágyi Balázs New Quartet feat. Pocsai Kriszta: Tribute to Ella

Bágyi Balázs New Quartet feat. Pocsai Kriszta: Tribute to Ella

A kiváló képességű, felkészült zenészekből álló projekt a legendás amerikai énekesnő dalait újragondolva tiszteleg munkássága előtt – a TomTom Records új megjelenésén.

A dobos-zeneszerző Bágyi Balázs, a magyar jazz-élet egyik meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művésze, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, aki húszas évei óta vezeti saját zenekarait. Számos formáció tagjaként szinte minden műfajban alkot, különleges, melodikus dobolási stílusa komplex zenei élményt nyújt. Több alkalommal vett részt turnén az Amerikai Egyesült Államokban és az egyetlen magyar jazz-zenész, aki rendszeresen koncertezik Kínában.

Előző kvartettje 2004-2011-ig létezett, ebben a periódusban szinte minden fesztivált megjárt, a hazai etno-jazz műfaj  jelentős produkciója volt. A Bágyi Balázs New Quartet formáció életre hívója is Bágyi Balázs jazzdobos, zeneszerző, a mai, magyar jazz színtér meghatározó művésze. Együttesének tagjai a magyar jazz fiatalabb korosztályának elismert, fiatal képviselői: a Hollandiában végzett szaxofonos Soso Lakatos Sándor, a klasszikus zenén nevelkedett Junior Príma díjas zongorista Oláh Dezső és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse Oláh Péter. A produkció énekesnője Pocsai Kriszta, aki számos műfajban bizonyította már kivételes tehetségét. Zenei kapcsolatuk Bágyi Balázzsal több, mint húsz éves múltra tekint vissza, mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén diplomáztak 1998-ban.

A zenekar számos európai jazz fesztiválon játszott az elmúlt években (Bansko Jazz festival, Nisville, Mosaic Jazz Fest Sibiu, Sarajevo Winter, Petrovac Jazz Festival, Skopje Summer Festival, Jazz Juniors Krakow), illetve sikert arattak jó néhány neves európai klubban is (Agharta Jazz Club Prague, B-Flat Berlin). 2016-ban Pocsai Krisztával közösen elkészített Homage To Shakespeare lemezüket  a nemzetközi szakmai zsűri Gramofon-díjjal jutalmazta, majd  az együttes az év zenekara címet nyerte el a JazzMa.hu magazin közönségszavazásán. Pocsai Kriszta az év énekesnője, Bágyi Balázs pedig az év zeneszerzője lett a JazzMa.hu internetes magazin szerkesztőségi és közönségszavazati listáján egyaránt.

A formáció repertoárja általában a zenekarvezető szerzeményeire épül – így érdekes kivétel ez alól a Tribute to Ella című lemez, mely kizárólag az Ella Fitzgerald emblematikus dalait dolgozza fel a kiváló magyar zenészek és énekesnőjük életteli, átélt előadásában. Szó sincs másolásról, epigonizmusról: Pocsai a saját egyénségére és hangi adottságaira szabta át a dalokat alkotótársai segítségével. Szép főhajtás, igazán megélt tisztelgés ez a száz esztendeje született kivételes kvalitású, stílust teremtő fekete jazz-énekesnő előtt.

Komlós József JR