Kezdőlap Kecskemét Edző leszek – Nincs akadály

Edző leszek – Nincs akadály

Országos, szakmai edzői program-sorozat a hátrányos helyzetű gyermekekért

A Magyar Edzők Társasága az edzői hivatás népszerűsítése érdekében a
Dr. Szabó Tünde által vezetett EMMI Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával EDZŐ LESZEK – NINCS AKADÁLY! címmel országos program – sorozatot indít. A szakmai programban kiemelt figyelmet kap az olyan edzői módszerek bemutatása, amelyek a hátrányos körülmények között élő gyermekek sport általi felzárkóztatására irányulnak és megnyitják előttük az edzői hivatáshoz vezető utat, mely kitörési lehetőséget biztosíthat számukra.
A rendezvénysorozat sport-nagykövete a Nemzet Sportolója, a háromszoros olimpiai bajnok vízlabdázó, dr. Kárpáti György.

A program felvázolja az edzői életpálya céljait, feladatait és értékeit a középiskolás és fiatal felnőtt korú aktív sportolók részére is, akik kedvet és elhivatottságot éreznek az edzői munka iránt. Tágabb értelemben a program a sport egész világát átható értékteremtő szemléletmód bemutatására épül. Ismerteti azokat a követelményeket, amelyeket a mai kor az edző tevékenysége iránt támaszt és azokat a lehetőségeket, amellyel a tréner pozitív hatást tud kifejteni az általa irányított, gondozott sportolókra, fiatalokra és ezáltal a társadalomra. A rendezvénysorozat sport-nagykövete a Nemzet Sportolója, a háromszoros olimpiai bajnok vízlabdázó, dr. Kárpáti György, aki a programban való részvételével hidat képez az edzői hivatás múltja és jelene között. Dr. Kárpáti György edzőként segítette győzelemre Gerendás Györgyöt az 1976-os olimpiai játékokon, aki később szintén az edzői pályát választva adta tovább tudását többek között Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázónak, aki 2017. elejétől a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A kezdeményezés célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése, ösztönzése, tevékennyé tétele az edzői hivatás kultúrájának bemutatásával. 2017. októberétől 2018. februárjáig kilenc alkalommal, kilenc városban (Debrecen, Szeged, Kecskemét, Eger, Szombathely, Pécs, Budapest, Érd, Nyíregyháza) rendezik meg az eseményt testnevelő tanári és edzőszakos egyetemi, főiskolai hallgatók, az edző pálya iránt érdeklődő sporttagozatos és sportiskolás gimnazista fiatalok részvételével. A rendezvényeken a szakmai előadások és bemutató edzések során előtérbe kerülnek olyan személyiségjegyek, mint a kapcsolatépítés képessége, a kreatív, alkotói légkör kialakítása, az edzői hitelesség megteremtése, adott esetben a mentális támasz és lelki segítség nyújtása, melyek kiemelten fontosak a hátrányos körülmények között élő fiatalok bevonása, felzárkóztatása érdekében. A konferenciákon az előadásokat, pódium beszélgetéseket valamint az azokat követő különböző sportágak bemutató edzéseit  neves szakemberek, sikeres edzők, olimpiai bajnok sportolók tartják. A program tapasztalatairól a Magyar Edzők Társasága beszámol a Magyar Edző folyóirat következő számában.