Kezdőlap Kecskemét IDŐSEK BIZTONSÁGA AZ INTERNETEN IS!

IDŐSEK BIZTONSÁGA AZ INTERNETEN IS!

Bűnmegelőzési tanácsok a kecskeméti könyvtárban.

„Virtuális biztonság – idős korban is. Bűnmegelőzési tanácsok a virtuális és a valós világ veszélyeinek elkerüléséhez” címmel a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának előadói az idősek világnapja alkalmából 2017. október 3-án a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár „Csak tiszta forrásból!” programsorozata keretében bűnmegelőzési előadást tartottak.

A napokban fennállásának 120 éves évfordulóját ünneplő megyei könyvtár rendszeresen indít nyugdíjasok részére az internetes világ megismertetését célzó tanfolyamokat, melynek részeként visszatérően kapnak a hallgatók bűnmegelőzési tanácsokat.

Az interaktív program során Madari Róbert c. r. alezredes és Pestiné Zélity Brigitta c. r. őrnagy az általános prevenciós tanácsok mellett bemutatták a kibertérben barangoló időskorúakat is fenyegető veszélyforrásokat, azok megelőzési lehetőségeit. A bűnmegelőzési tárgykörű délelőtt további részében a termékbemutatónak, egészségügyi szűrővizsgálatnak álcázott csalások veszélyeiről, a 112 általános segélyhívó működéséről, annak szabályos használatáról kaptak információkat a hallgatók.

Tanácsok a közösségi oldalak biztonságos használatához:

 • „Erős” jelszavak használata

Ezt az alapvető szabályt nem pusztán a közösségi média, hanem minden online felületre csatlakozásnál érdemes betartani. A kis- és nagybetűket, speciális karaktereket, számokat is tartalmazó hosszú jelszavak nagyobb védettséget nyújtanak, azonban ezek használata sem javasolt több helyen. Az interneten elérhetők, választhatók jelszókezelő programok vagy jelmondatok is.

 • Adatvédelmi beállítások ellenőrzése

Egy új profil létrehozása során a legfontosabb a személyes adatokkal kapcsolatos beállítások biztonsága. Javasolt ellenőrizni, hogy a bejegyzéseket csak azok a személyek, csoportok lássák, akiknek szánták a tartalmat. A profilok részletes adataiba idegenek számára nem javasolt betekintést engedni, így az online bűnözők sem tudják felhasználni az adatokat a jelszavak kitalálásához, vagy ami még rosszabb, a személyazonosság duplikálásához, „ellopásához”. Ellenőrizzék rendszeresen a beállításokat, mivel a szolgáltatók időnként megváltoztathatják azokat.

 • Gondolják át kétszer is, hogy mit tesznek közzé

Amennyiben illetéktelenek ártó szándékkal jutnak adatokhoz, annak ellenére is kikerülhet az internetre egy képernyőfelvétel egy-egy profilról, hozzászólásról, üzenetváltásról, ha az adatok kezelése biztonságos és helyesek a beállítások. Ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy mit és hogyan teszünk közzé a közösségi felületeken. Egy vélemény, üzenet, kép vagy videó – ha egyszer a világhálóra került – az később nem, vagy nehezen vonható vissza.

 • Legyenek kétkedők, sok a netes átverés

Általános szabály, hogy ami túl jó, hogy igaz legyen, az általában átverés. Így ha valaki új autót, számítógépet, vagy okostelefont ajánl valamilyen személyes adatért – születési hely, idő, személyi igazolvány száma – cserébe, az szinte biztosan csapda. Ezeket az adatokat ne adják ki, illetve mielőtt másra bízzák, győződjenek meg az ajánlat vagy a személy hitelességéről.

 • Kerüljék a neten az idegeneket!

Egy csinos hölgy vagy úr üzenetet küldött valamelyik közösségi felületen? Ha nem ismerik az illetőt, nem találkoztak még vele, legyenek nagyon óvatosak. A kibertérben sok a rejtőzködő, illetve a hamis személyazonossággal rendelkező egyén, akik másokat manipulálnak, és olyan dolgokra veszik rá a felhasználókat, melyeket higgadt gondolkodás után nem tennének meg. Ha biztonságban szeretnének lenni, akkor csak olyan embereknek engedélyezzék, hogy kapcsolatba léphessenek Önökkel, akiket személyesen is ismernek.

 • Frissítsék rendszeresen szoftvereiket és ügyeljenek eszközeik biztonságára!

 

Áldozattá válás megelőzése az egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékbemutatókon:

 • Tájékozódjanak a termék áráról más árusítóhelyeken is vagy az interneten!
 • Abban az esetben, amikor a termékről nem valós tényeket állít az eladó, felmerülhet bűncselekmény elkövetése. Fontos tájékozódni az eladásra kínált termékről, valóban alkalmas-e a kívánt hatás elérésére, segíti-e az egészség megőrzését, javítását.
 • Az eszközök, termékek forgalmazása legtöbbször termékbemutatókon, házalással, illetve telefonos megkeresés során történik. A telefonáló sok esetben egészségügyi szűréssel egybekötött tájékoztató rendezvényre hívja meg az érintettet. Ekkor felmérik a látogatók egészségi állapotát, majd az egészség megőrzésére alkalmas eszközöket kínálnak megvételre.
 • A termékbemutatók, valamint az állapotfelmérések során az eladók nagyon meggyőzőek, céljuk rávenni a vevőket, hogy döntésüket gyorsan és ott helyben, nyomás alatt, kellő átgondolás nélkül hozzák meg.
 • Nagyon fontos, hogy a vásárlás elhatározása előtt azt jól gondolják át, tájékozódjanak. Nem kötelező ott helyben döntést hozni, és semmilyen egyéb nyomással nem lehet ráhatást gyakorolni a vevőre.
 • Az eladó köteles közérthetően tájékoztatást adni a termékről és a szerződéssel összefüggő kérdésekről.
 • Amennyiben szerződéskötésre kerül sor, de meggondolták magukat, vagy észlelték, hogy esetleg nem valós tájékoztatást kaptak, illetve a termék nem felel meg a leírásnak, akkor a vevőt, a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerint elállás és felmondási jog illeti meg.
 • A házalással kínált termékek esetében legyenek alapvetően bizalmatlanok! A felkínált termékek az esetek többségében nem megfelelő minőségűek, használhatatlanok. A házalásokhoz, illetve a házalással elkövetett csalásokhoz egyéb bűncselekmények is kapcsolódhatnak, például alkalmi lopások, trükkös lopások, de a betöréses lopások előzetes terepszemléje is megvalósulhat.

(Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság)