Kezdőlap Régió Kiküldött munkavállalók: az EP készen áll a tárgyalásra

Kiküldött munkavállalók: az EP készen áll a tárgyalásra

Miután az EP zöld utat adott, a parlamenti delegáció készen áll a kiküldött munkavállalókra vonatkozó új szabályokkal kapcsolatos, tagállamokkal folytatandó tárgyalásokra.

A Parlament jóváhagyta, hogy a Foglalkoztatási és Szociális ügyek bizottsága tárgyalásokat kezdjen a Tanáccsal, miután hétfőn az is kialakította saját álláspontját.

Fő kérdések

A javasolt változtatások a kiküldött munkavállalók számára nagyobb védelmet, a cégek számára igazságosabb versenyt eredményeznének. Az 1996-os irányelv leginkább a kiküldött munkavállalóknak járó juttatások, a kiküldés ideje, a kollektív szerződések alkalmazása és a kölcsönmunka-szerződéssel foglalkoztatott dolgozók szempontjából változhat.

Idézet

“Jó irányban mennek a dolgok, de az ördög a részletekben van. Különös figyelmet fordítunk a szállítási szektorra, hogy a munkavállalók védelme és a szolgáltatásnyújtás szabadsága között megfelelő egyensúly jöjjön létre” – mondta Elisabeth Morin-Chartier (EPP, Franciaország) and Agnes Jongerius (S&D, Hollandia) jelentéstevő.

Következő lépések

A Parlament és a Tanács várhatóan novemberben kezdik a tárgyalásokat és szeretnének megállapodásra jutni az első olvasatban.

Háttér

Kiküldött munkavállalásról akkor beszélünk, amikor a közös piacon belül egy szolgáltatást államhatárokon át nyújtanak és vesznek igénybe átmeneti jelleggel. 2015-ben mintegy 2millió ilyen munkavállaló dolgozott az EU-n belül. A legnagyobb kibocsátó országok Lengyelország, Franciaország és Belgium, míg a legtöbben Németországba, Franciaországba és Belgiumba érkeznek. Leggyakrabban az építőiparban, gyáriparban, az oktatásban, egészségügyben, a szociális- és üzleti szolgáltatások területén alkalmaznak kiküldött munkaerőt.