Kezdőlap Események Lezárult az idei Kolon Kupa

Lezárult az idei Kolon Kupa

Szombaton Izsákon zárták az évet a távlovasok, akik az idei év utolsó Kolon Kupáján mérhették össze tudásukat több kategóriában. A távlovaglóknak és távhajtóknak az alföldi homok ideális pálya, autóval a megközelítése tökéletes. A versenyzők három táv közül választhattak: indulhattak 20, 40 vagy akár 80 kilométeres távon is, a gyerekek pedig egy 3 kilométeres pályán bizonyíthattak.

Mind a lovak, mind hajtóik emberfeletti erőről és kitartásról tehettek tanubizonyságot a IV. Kolon Kupán Izsákon. A négyfordulós Távlovagló és Távhajtó Szakág ideig országos bajnoki OB2-es fordulói közül immár a másodikat tartották a városban, és már a mostani eseményen a jövőre vonatkozó tervekről beszéltek a szervezők. A szezonzáró szombaton a reggeli órákban kezdődött a kötelező állatorvosi vizsgálatokkal, majd fél 8-kor rajthoz állhatott az első futam. A távlovaglók és távhajtók attól függően álltak a rajtvonalhoz, hogy melyik távra jelentkeztek: először a 80 kilométernek nekiindulókat, végül pedig a 20 kilométeren lovaglókat indították útjukra.

A verseny zökkenőmentesen zajlott, mind a lovak, mind a versenyzők fáradtan érkeztek be a célba. A nehéz terep miatt azonban volt olyan ló, aki sántított a megmérettetés utáni állatorvosi vizsgálaton, így idén is zártak ki versenyzőket az utolsó pillanatban. Az utolsó fogat délután kettő után lépte át a célvonalat, és az orvosi vizsgálat után megkezdődött az eredményhirdetés.

A gyerekfutamon két versenyző indult, és végül mindketten a dobogó első fokára léphettek. Ennek az oka az volt, hogy egyikük kísérője lóhátón, míg a másiké futva kísérte az ifjú távlovaglókat, így a zsűri nekik két kategóriában nyújtotta át az érmet. A gyerekek 22-24 perc alatt teljesítették a három kilométeres távot. A 20 kilométeres Betyár futamot 9 versenyző teljesítette, 55 perces átlagidővel. A harmadik helyen Papp Krisztina végzett Balerina nevű lovával 54 perc és 42 másodperces futamidővel. Őt 2 másodperccel előzte meg Náni nevű lovával Bukor Barbara, elsőként pedig Marssó Rita és Berkenye nevű lova lépte át a célvonalat 52 perccel és 37 másodperccel az indulásuk után.

A 40 kilométeres távhajtók körülbelül két óra alatt teljesítették a távot. Harmadikként Bányi Béla fogata érkezett be Hemal P és Írisz nevű lovaival 2 óra és 16 perces futamidővel, akit 1 óra és 58 perces idejével előzött meg Peter Kulier, aki Koheilan Zalán és Al-Badi nevű lovaival indult útnak. Első helyen pedig Takács Viktor zárt Amurath Tigana és Koheilan Kentaur nevű lovaival 1 óra 54 perces idővel. 40 kilométeren több távlovagló is indult, akik széles skálán zárták a futamot: az első és utolsó helyezett között több mint egy órás eltérés volt. A harmadik helyezettnek 2 óra és 22 perc kellett a futamhoz, ő Betlehem Mónika, aki O’Bajan Róma nevű lovával indult a versenyen, Szösz Letícia Koheilan Szilaj nevű lovával pedig a második helyen zárt 2 óra 15 perccel. Elsőként Kovács Dávid érkezett be a negyven kilométeres távnak nekiindulók közül O’Bajan Formás nevű lovával, aki 2 óra és 2 perc alatt teljesítette a távot.

A 80 kilométeres táv volt a legmegterhelőbb idén, ezt a távlovaglók 5 és fél órás átlagidővel teljesítették. Harmadik helyen Gábor László és Hunor P nevű lova érkeztek be 5 óra és 29 perc alatt. A dobogó második helyén állhatott Tóth József, aki Regélő nevű lovával 5 óra 22 perc alatt ért be a célba, az aranyérmet pedig Baki György nyakába akasztották, aki Kökörcsin nevű lovával mindössze 5 óra 12 perc alatt tette meg a távot.

Az idei záróeseményen végül bejelentették, hogy jövőre egy hosszabb, 120 kilométeres távval is várják a versenyzőket.