Kezdőlap Diákélet Magas rangú delegáció járt Kecskeméten

Magas rangú delegáció járt Kecskeméten

Guido Wolf, a németországi Baden-Württemberg tartomány igazságügyi és európai ügyekért felelős minisztere által vezetett delegáció 2017. október 18-án látogatást tett a Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában.

A látogatás apropóját az adta, hogy a tartományban, Schwarzwald-Baar Járás székhelyén, Villingen-Schwenningben található Szálloda- és Vendéglátóipari Szakképző Iskola szoros kapcsolatot ápol a kecskeméti iskolával. Az együttműködés 1995 óta tart, amelynek keretében a kecskeméti iskola diákjai csereprogram keretében kéthetes szakmai gyakorlatukat a tartományban tölthetik.

Mester László, az intézmény vezetője üdvözlő beszédében bemutatta az iskolát, illetve az ott folyó szakmai tevékenységet a delegáció tagjainak. Elmondta, hogy az elmúlt 22 évben közel 500 diák vehetett részt németországi gyakorlaton, ennek a partneriskolai kapcsolatnak a révén. Hangsúlyozta, hogy a fogadó iskola minden dolgozóját külön örömmel tölti el, hogy a villingeni iskola szakmai igazgató helyettese, Klaus Schäfer is megerősítette jelenlétével a két iskola közötti sikeres együttműködést. Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke felelevenítette a Bács-Kiskun megye és Schwarzwald-Baar járás közti több mint 20 éves testvérmegyei kapcsolat fontosabb állomásait, illetve kiemelte, hogy a hivatalos kapcsolatok nem működhetnek a helyi lakosok közötti kötődések, együttműködések, sőt barátságok nélkül. Ezek egyik kiemelkedő példája a Bács-Kiskun Megye és Schwarzwald-Baar Járás Baráti Egyesület, illetve a Németországban működő Schwarzwald-Baar és Bács-Kiskun megye Baráti Kör, amelyek vezetőinek – Nitschmann Helmutnénak és Wolfgang Lämmlének -, illetve a két civil szervezet tagjainak tevékenysége élővé teszi a kapcsolatot.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Európát építeni nem elsősorban a politikai, hanem ez emberi kapcsolatok révén lehet, amelynek kiváló példáját látja a két iskola közti együttműködésben. A két iskola közti kapcsolat fejlesztéséért, fenntartásáért kifejtett tevékenységük elismerésként külön ajándékot is átadott Varjú Zoltánnénak, az iskola idegennyelv tanárjának, a két intézmény közti szakmai kapcsolatok felelősének, illetve Nitschmann Helmutnénak, aki korábban az iskola igazgatója is volt. A kecskeméti iskola jövő évi csereprogramban részt vevő diákjait, tanárait, valamit a megye képviselőit a jövő évi útjuk során a tartományi parlament meglátogatására is meghívta.

Az iskola csereprogramban korábban résztvevő diákok személyesen is beszámoltak a miniszternek a németországi tapasztalataikról. A kint töltött időt nem elsősorban munkaként élték meg, hiszen a tartózkodásuk alatt számos barátságot kötöttek, sőt helyenként szerelmek is szövődtek. A tartományi szállodákban, éttermekben eltöltött időszak alatt önbizalmuk is erősödött, hiszen megtapasztalhatták azt, hogy az iskolapadban a gyakorlati életben is jól használható ismeretek birtokába jutottak, amellyel jövőjüket is építeni tudják.