Kezdőlap Diákélet ORGOVÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

ORGOVÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

  1. október 20-én volt az energetikailag korszerűsített Orgoványi Általános Iskola megnyitó ünnepsége, amely a Széchényi 2020 program keretében elnyert 129,86 millió forint támogatásból került korszerűsítésre. Az önkormányzati tulajdonú és fenntartású épületének energetikai korszerűsítésével csökkenteni szerették volna a működtetéséhez szükséges kiadásokat, az intézmény energia fogyasztását és az üvegház hatású gázok kibocsájtásának mértékét. A beruházás megvalósításával egy sokkal inkább környezetbarát és energia hatékony működésre képes, gazdaságosan fenntartható intézményt vehettek a gyerekek használatba.

 

A kecskeméti járásban elhelyezkedő, közelítőleg 1.650 főt számláló Orgovány általános iskolájának egy 1987-es tervek alapján elkészült épület adott eddig otthont, melynek fenntartása jelentős forrást vett igénybe. Ezeket a költségeket szerette volna az orgoványi önkormányzat mérsékelni a korszerűsítési projekttel, amely során az épület külső szigetelése mellett a nyílászárók cseréjére is sor került. A beruházás megvalósítása során 152 db ajtó és ablak helyett került beépítésre, valamint  4.784 m2 homlokzati felület és födém szigetelése is megvalósult az elnyert összegből.

Az épület gépészeti korszerűsítésen is átesett, valamint az iskola működtetéséhez szükséges villamos energia egy részét a tetőszerkezetére újonnan telepített napelem rendszer biztosítja majd. A beruházás megvalósítását követően az intézmény a korábbi állapot energetikai tanúsítványában szereplő besoroláshoz képest jelentős javulást ért el. A korszerűsítés az üvegház hatású gázok kibocsájtását is jelentősen csökkenti, és a megújuló energia felhasználása révén a jelenleginél sokkal inkább környezetbarát módon működtethető. Az október 20-ai átadó ünnepségen Gál Szilvia, Orgovány polgármestere megnyitó beszédében fejezte ki büszkeségét és a fejlődési iránti elkötelezettségét, hiszen a nagyközség több fejlesztést is tervez a jövőben.