Kezdőlap Diákélet OVI-ZSARU A „TÖKHÁZ ÓVODÁBAN”

OVI-ZSARU A „TÖKHÁZ ÓVODÁBAN”

Nagycsoportos óvodásoknak tartott előadást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakelőadója.

A Szabadszállás Város Önkormányzata által működtetett Tóth Erzsébet Óvoda vezetőjének kezdeményezése alapján csatlakozott a negyedik éve töretlen népszerűséggel és lelkesedéssel működő „OVI-ZSARU” bűnmegelőzési programhoz.

A településen „Tökház” Óvodaként ismert, 2016-ban a Média Építészeti Díját elnyert nevelési intézményben 2017. október 19-én a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság főelőadója, Liptai Linda címzetes rendőr őrnagy tartott programnyitó előadást az intézmény nagycsoportosai számára.

A programon a gyermekek megismerkedtek az egyenruhát viselő rendőrnővel, aki pedagógiai bábjáték módszerével szemléltette a rendőrség feladatait és munkáját. A kicsik a foglalkozás elemeként köszönthették Rendőr Robit – az egyenruhás rendőrt szimbolizáló kesztyűbábot –, akit kitörő örömmel fogadtak és csillogó szemekkel hallgatták a biztonságos ismerkedésre, idegenekkel való találkozásra vonatkozó tanácsait.

A program célja, hogy a nagycsoportos gyermekek rendőri, valamint az óvodapedagógusi foglalkozások alkalmával megismerkedjenek a bűn- és baleset-megelőzés, valamint az áldozattá válás elkerülésének módszereivel.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az OVI-ZSARU programhoz a 2010 évben történt elindítása óta több, mint félszáz óvoda csatlakozott. A prevenciós ismeretekre a 2017/2018-as oktatási-nevelési év kezdetén újabb három intézmény jelezte kapcsolódási igényét. Az óvodapedagógusok szívesen fogadták a sajátos ismereteket közlő foglalkozásokat, csakúgy, mint azok a szülők, akiknek gyermekei megismerkedhetnek a fenti bűnmegelőzési módszerrel.

 

Felhívjuk a szülők figyelmét az alábbiakra:

  • Tisztázzák gyermekeikkel, hogy ki az idegen személy számukra!
  • Mondják el gyermekeinknek, hogy idegenekkel ne álljanak szóba és ne fogadjanak el tőlük semmit!
  • Tanítsák meg gyermekeiket arra, ha közterületen, üzletekben, bevásárlóközpontokban, rendezvényeken eltávolodnak, leszakadnak a szülőktől, mindenképpen tudják az adataikat, és azt is, hogy kérjék megbízható felnőtt – biztonsági szolgálat, rendőr, mentő, tűzoltó – segítségét!