Kezdőlap Interjú Strasbourgból tudósítottunk – Interjú Dr. Molnár Csabával

Strasbourgból tudósítottunk – Interjú Dr. Molnár Csabával

Kolléganőnk a strasbourgi Európai Unió plenáris ülése alkalmából interjút készített Dr. Molnár Csabával, az európai parlamenti képviselőjével, illetve a Demokratikus Koalíció ügyvezető elnökével, aki nyilatkozott lapunknak a Paks II-höz kapcsolatos fejleményekről, valamint, hogy mennyire lenne fontos a megújuló energiaforrás hazánkban.

Milyen projektekben vesz részt jelenleg is?

Folyamatosan dolgozunk a megújuló energiával kapcsolatos, energiahatékonysággal, illetve a szén-dioxid kibocsátásával kapcsolatos projekteken. Sajnos a legnagyobb problémát az jelenti, hogy Magyarországon a megújuló energiák aránya igen alacsony, hiszen nem csak az Európai Uniós átlagtól maradunk el, hanem a magyar állam hivatalos vállalásaitól is. A 28 tagállamból csupán két országról állapították meg, hogy kevés eséllyel érhetik el a kitűzött célszámokat, amely nem más, mint Magyarország és Lengyelország. Azért választottam ezt a területet, mert a kormány tudatosan nem akarja elérni ezeket a célszámokat, így elvetve azt az esélyét, hogy ebből származó új munkahelyek, gazdasági fejlődések, technológiai innovációk menjenek végbe.

Mi a véleménye a Paks II. projektről?

Szerintem teljesen értelmetlen, hiszen a nukleáris energia kora lejárt, valamint ezzel a beruházással lehetetlenné válik 30-40 évre, hogy érdemleges befektetés alakuljon ki a megújuló energia terén Magyarországon. A Paks II-re szánt összeg töredékéből lehetne szél, geotermikus és napenergiaprojekteket létrehozni, amellyel könnyebben elő lehetne állítani a szükséges energiamennyiséget.

Mit kínál a Demokratikus Koalíció?

Mi azt kínáljuk az embereknek, hogy aki rendesen és tisztességesen dolgozik, az meg tudjon élni a fizetéséből, emellett aki végigdolgozta szinte az egész életét, annak elegendő nyugdíj jusson a megélhetéshez. Aki beteg az gyógyulhasson, és aki tanulni akar, annak legyen rá lehetősége. A DK programja több mint 800 pontból áll, amely a Sokak Magyarországa című programunk nevet kapta.