Kezdőlap Zenei élet Szakcsi Lakatos Béla, Christophe Monniot, Barcza Horváth József, Balázs Elemér: Density of...

Szakcsi Lakatos Béla, Christophe Monniot, Barcza Horváth József, Balázs Elemér: Density of Standards

A mai magyar jazz egyik legnagyobb hatású személyisége: Szakcsi Lakatos Béla egy egészen fantasztikus kvartettet hozott össze, hogy kilenc közismert sztenderdet a saját értelmezésükben rögzítsenek.

Az egy órás anyag, mely most jött ki CD-n a BMC Records gondozásában, végül egy igazi örömzenélés lett, ahol a magyar jazz nagy öregjének számító zongorista mellett egyenrangú partnerként működött közre az alkotásban Christophe Monniot altszaxofonon, Barcza Horváth József nagybőgőn, és Balázs Elemér a dobokon. Fantasztikus zenészek fantasztikus zenélése ez, ahol az olyan jól ismert örökzöldeket, mint például a Summertime, a Mood Indigo, az Autumn Leaves, vagy éppen az Over The Rainbow – súlyos, bluesos környezetben, elvont filozofikus gondolatokkal megspékelve halljuk viszont.

A mindig kísérletező kedvű, Kossuth- és Liszt-díjas, Nemzet művésze Szakcsi – úgy is, mint a hazai jazz-rock és a Gypsy Jazz hazai zenei környezetbe ültetője, balettek, és musicalek zeneszerzője, emlékezetes avantgárd improvizációs lemezek alkotója – hetvennegyedik évén túl fordul vissza ezek felé a minden jazzista számára magától értetődő – sőt sajnos némely esetekben túlzottan is magától értetődő – sztenderdek felé.

De olyan magas szakmai felkészültséggel, átgondoltsággal, és zenei eszközökkel – és nem mellesleg: olyan zseniális zenészekkel, hogy azt a progresszív jazz kedvelői is be tudják fogadni. Hiszen improvizatív jazzt hallunk mindvégig, a kortárs jazzre jellemző játékelemekkel a három kimagasló hazai jazz-zenész, és a BMC Records lemezeiről jól ismert francia szaxofonos jóvoltából. Na és mindezt azzal együtt, hogy bár stúdiólemezt hallunk – mindvégig ott lüktet egy koncert izgalma és hangulata.

Komlós József JR