Kezdőlap Kultúra Szótár a népdalok szókincséről

Szótár a népdalok szókincséről

Szép, tartalmas kiállítású kis könyvecskében dolgozta fel Máder László a magyar népdalok szókincsét. Az Akkord kiadó gondozásában megjelenő hiánypótló munka tovább bővítheti ismereteinket saját kulturális hagyományainkról, és mellette érdekes visszatekintést is kínál a mögöttünk hagyott évszázadokba.

Kodály városában különös érdeklődésre tarthat számot Máder László: Népdalszótár címmel most megjelent munkája – hiszen Kodály Zoltán pedagógiai és zeneszerzői hagyatéka is a magyar népdalokon alapozódik. Más részint pedig azért is különösen érdekes kiadvány ez, mert a népies szófordulatok és kifejezések egy része mára már ismeretlen lehet a hallgató számára.

Egyben szép főhajtás ez a kis kötet Máder László előtt, aki most szeptemberben halt meg 78 évesen – és aki négy évtizeden keresztül a Magyar Rádió munkatársaként, szívügyének tekintette a magyar népzene népszerűsítését és megértetését a hallgatókkal. Major Ervin főiskolai osztályából 1964-ben került a rádióhoz munkatársnak, majd 1971-ben szerkesztő lett. Később a népzenei rovat vezetője, a 90-es évek elején egy ideig a Bartók Rádió főszerkesztő-helyettese, ahonnan közvetlen szakterületére tért vissza vezető szerkesztőnek. Különös érdeklődésre tarthattak számot külföldi népek és hazai nemzetiségek zenéjével kapcsolatos sorozatai; mint ahogyan a Népzenei Napló, majd az annak örökébe lépő, hasonló szerkezetű Hagyományra hangolva című havi műsora.

Máder László rádiós évtizedei alatt nemcsak kiválóan szerkesztett műsoraival tette élő anyaggá a magyar népzenét – de ő vetette fel, hogy a műfaj szellemi-akusztikai frissítésére akkori fiatal szerzők írjanak stilárisan és eszköztárban új népdalfeldolgozásokat. Máder László közvetlen kezdeményezésére születtek népdalfantáziák, népzenei ihletésű saját nyelvezetű kompozíciók Csemiczky Miklós, Györe Zoltán, Király László, Sugár Miklós és más – akkoriban fiatal – hazai zeneszerzők által.

Máder László a Hungaroton hanglemezkiadónál a 90-es évek kezdete óta vett részt népzenei kiadványok felvételében és szerkesztésében. Miután úgy érzékelte, hogy a Magyar Rádiónál már nincs szükség műsoraira, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője lett. Személyében tehát egy igazán avatott szakértő állította össze ezt a hiánypótló, érdekes kiadványt; melyet a diákok és a zenehallgatók mellett bárki örömmel forgathat, aki érdeklődik a népzene, az archaikus népi nyelvezet, a magyar hagyomány – és egyáltalán: a magyar kultúra iránt.

Komlós József JR