Kezdőlap Kecskemét Tíz éves az Assisi Szent Ferenc kápolna

Tíz éves az Assisi Szent Ferenc kápolna

Terményáldást és templomi búcsút tartottak a Műkertvárosban.

Hagyományosan idén is főpapi áldásban részesültek azok a zöldségfélék és gyümölcsök, melyeket a szinte napra pontosan tíz esztendővel ezelőtt felszentelt műkertvárosi Assisi Szent Ferenc kápolna oltára elé helyeztek október 4-én, a templom védőszentjének emléknapján. Az őszi terményeket dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita áldotta meg. Ezt követte az ünnepi szentmise, a templom jubileumi búcsúja. (Fotók: Mátyus István)

Mintegy százötven hívő érkezett a szerda délutáni ünnepi szentmisére. A szertartáson Balázs érseken kívül Bárkányi Ernő atya, a Barátok templomának plébánosa és Fekete Gábor diakónus is részt vett.

Ilyenkor szokás szerint a hívek hálát adnak terményeikért Istennek, melyeket általa érlelt a Nap melege az anyaföldben. A kiállított terményeket – sütőtököt, paprikát, almát, szőlőt – szokás szerint a Bács-Zöldért Zrt. ajánlotta fel, miképp a helyszínt is ők rendezték be. Nekik köszönhetően a megszentelt zöldségeket, gyümölcsöket idén is a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottai kapják meg.

Bábel Balázs a terményáldást követő homíliájában a templom védőszentjére emlékeztetett, miután Fekete Gábor felolvasta azok nevét, akik hozzájárultak a szakrális hely felépítéséhez, azonban már nem lehetnek közöttünk.

Az érsek kifejtette: Assisi Szent Ferenc esetében a szegénység vállalása eszköz volt. Ő ugyanis nem született nincstelennek, önként tette magát azzá. Lemondott minden vagyonáról, ebben is igyekezve hasonlatossá lenni Krisztushoz. Ez egyrészt szolidaritás volt részéről a nehézsorsúak iránt, másik oldalról pedig szabadságot adott számára. Egyáltalán nem kötötte életét anyagi forrásokhoz. Övé volt viszont a Nap felkelte, a Föld melege és a természet minden szépsége.

– A szegények sokkal könnyebben közelítenek Istenhez, mert jobban érzékelik reá hagyatottságukat. Velük szemben a vagyonosok gyakorta úgy képzelik, hogy jó dolgukat csakis maguknak köszönhetik, pénzükért bármit megkaphatnak. Amikor például jön egy betegség, akkor döbbennek rá, mennyire nem így van – hangoztatta egyebek között szentbeszédében a metropolita.