Kezdőlap Kiemelt Ujhelyi Istvánt választották az S&D40 alelnökének

Ujhelyi Istvánt választották az S&D40 alelnökének

Magyar alelnököt választott a fiatal szociáldemokrata EP-képviselőket tömörítő S&D40 csoport Ujhelyi István személyében. A progresszív tömörülés legutóbbi strasbourgi ülésén döntöttek a szervezet programjáról és a 2019-es EP-választásig tartó időszak lehetséges politikai akcióiról is. A szervezet alapvető célkitűzései között szerepel többek között, hogy a 2019-es európai parlamenti választásokon már minden 16. életévét betöltő európai állampolgár szavazhasson és megteremtsék az elektronikus voksolás lehetőségét. Ugyancsak szorgalmazzák (az Európai Ifjú Szocialistákkal együttműködve), hogy bővítsék ki az Ifjúsági Garanciaprogram eszköztárát és legyen adómentes a 26 év alattiak foglalkoztatása. Szintén az S&D40 célkitűzései között szerepel, hogy az európai választók közvetlenül döntsenek az Európai Bizottság következő elnökéről, személye ne politikai alkuk eredménye legyen.

Ujhelyi István, a képviselői csoport megválasztott alelnökeként rámutatott: fontos, hogy az Európai Parlament fiatal képviselői az európai fiatalok hangján szóljanak meg és eredményesen képviselni tudják érdekeiket a döntéshozatali folyamatokban. A magyar politikus hangsúlyozta, hogy az európai közösség átalakulása és az újkori digitális forradalom idején olyan radikális európai demokratákra van szükség, akik határozottan kiállnak generációjuk és nemzetük érdekeiért, ugyanakkor tisztelik és óvják közös európai értékeinket is. Ujhelyi hozzátette, hogy továbbra is elsődleges feladatának tekinti a több százezer kivándorolt magyar fiatal érdekképviseletét és az ifjúsági munkanélküliség elleni hatékony küzdelmet.

Az Európai Parlamentben jelenleg 96 olyan képviselő van, aki nem volt még 40 éves, amikor az EP tagja lett, közülük 36-an ülnek a szociáldemokrata képviselőcsoportban. Az általuk alkotott csoport új elnökének a görög Eva Kailit választották, további vezetőségi tag az olasz Brando Benifei, a bolgár Momchil Nekov és a német Tiemo Wölken lett. Tiszteletbeli elnök maradt azt a Victor Negrescu, aki korábban szintén tagja volt az Európai Parlamentnek, jelenleg azonban a román kormány uniós ügyekért felelős minisztere.