Kezdőlap Rendőrségi hírek Advent idején is biztonságban

Advent idején is biztonságban

Az ünnepek alatt, illetve az ezt megelőző néhány hetes időszakban kis odafigyeléssel, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait követve elkerülhetik az áldozattá válást.

 

Az ünnepi készülődés, bevásárlás időszaka a bűnelkövetőknek is számtalan lehetőséget nyújt, így kérjük, fokozottan figyeljenek értékeikre és egymásra.

 

  • A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, a vásári forgatagban, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban, üzletekben követik el. Fokozottan figyeljenek arra, hogy a pénztárcáikat ne a kosár, táska tetején, hanem jól elrejtve, lehetőleg a kabát belső zsebében tartsák. Fizetéskor a pénztárca mindig a látótérben vagy a kezükben legyen. A táskáikat egy pillanatra se veszítsék szem elől, ne hagyják a bevásárlókocsiban, felügyelet nélkül. A válltáskák zsebeit ajánlatos mindig behúzni, és zsebekkel befelé fordítva hordani. Tömegközlekedési eszközön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljenek környezetükre, kézitáskáikat szorítsák a testükhöz.

 

  • Bankkártyás fizetés esetén a PIN kódot úgy üssék be, hogy azt illetéktelen személy ne tudja leolvasni. A bankkártyát, mobiltelefont, a pénzt és az igazolványokat lehetőség szerint külön tárolják. Elvesztés, eltulajdonítás esetén azt azonnal tiltsák le bankjuknál.

 

  • Az ünnepi rohanások során sokan kevésbé foglalkoznak autójuk biztonságával és látható helyen hagyják értékeiket, pedig az elkövetőknek néhány pillanat is elég ahhoz, hogy az autóban hagyott mobiltelefont, táskát megszerezzék. Mielőtt az autót magára hagyják, győződjenek meg arról, hogy hagytak-e telefont, GPS készüléket, egyéb műszaki cikket látható helyen. Személyes irataik se maradjanak a járműben. A csomagokat célszerű úgy elrendezni, hogy közben senki ne figyelhesse meg, mi került a csomagtartóba. Távozás előtt még egyszer ellenőrizzék, hogy az autó ajtajai bezárt állapotban vannak. Az indítókulcsot mások számára ne tegyék könnyen hozzáférhetővé.

 

  • A karácsony közeledtével megszaporodhatnak a csalások is. Az elkövetők sok esetben adománygyűjtésre hivatkozva csalnak ki pénzt a kiszemelt személytől.

 

  • Trükkös tolvajok – általában egyszerre több személy – a háztulajdonosok jóhiszeműségét kihasználva jutnak be az ingatlanba, ahol a sértett figyelmét elterelve kutatják fel a pénzt, értékeket. Lehetőség szerint tehát idegeneket soha ne engedjenek be a kapun, még az udvarra sem. Ha úgy gondolják, csalóval állnak szemben, értesítsék a rendőrséget.

 

  • Az ünnepeket sokan nem otthon töltik, ezért kiemelkedően fontos az ingatlanok védelme. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szórólap segítségével hívja fel a figyelmet az otthonunk védelmében teendő intézkedésekre. A „Házőrző” nevű telefonos applikáció segítségével játékos módon tesztelhetik otthonunk biztonságát, a szükséges vagyonvédelmi berendezések meglétét, vagy azt, mire kell fokozott figyelmet fordítani.

 

Fogadják meg a rendőrség tanácsait, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne váljanak bűncselekmény áldozatává!

(Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság)