Kezdőlap Rendőrségi hírek Figyeljünk a kerékpárosokra

Figyeljünk a kerékpárosokra

Életveszélyesen megsérült a kerékpáros egy akasztói közlekedési balesetben.

Megyénkben az elmúlt 24 órában 2 súlyos és 3 könnyű sérüléssel járó, valamint 13 anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

Akasztón, a Csengődi utcában közlekedett a Fő utca felől a Szőlő utca irányába 2017. november 14-én 18 óra 50 perc körül egy 26 éves fülöpszállási férfi egy Lada 2107 típusú személygépkocsival. A helyszíni szemle adatai szerint a sofőr későn észlelte az előtte közlekedő kerékpárost. A mellette való elhaladás során nem tartott kellő oldaltávolságot, ezért elütötte a 48 éves akasztói férfit. A baleset következtében a kerékpáros az elsődleges orvosi szakvélemény alapján életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ezúton is felhívja a közlekedők figyelmét, hogy kerékpárosként lakott területen kívüli út úttestén, leállósávján, útpadkáján éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között csak úgy lehet tartózkodni, illetve közlekedni, ha láthatósági mellényt, ruházatot viselnek. Bár lakott területen belül ez nem kötelező, mégis ajánlatos! Ha ugyanis fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz. A kerékpárosnak ezek használata lakott területen kívül sötétedés után, vagy rossz látási viszonyok között kötelező, de egyéb esetekben szintén ajánlott.

A láthatóság a kerékpár esetében is fontos, melyet fel kell szerelni:

– előre egy fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,

– hátra egy piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,

– elöl egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel,

– legalább az első keréken, legalább 2 darab, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).

(Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság)