Kezdőlap Események Helyi esélyegyenlőségi program

Helyi esélyegyenlőségi program

A felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan Bács-Kiskun megyében

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Európai Uniós forrásból 64,99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a megye felzárkózás politikában érintett szervezetek közötti konzultációs rendszer létrehozására annak érdekében, hogy a szolgáltatások összehangoltan, egymást kiegészítve működhessenek, továbbá új együttműködések jöhessenek létre a felzárkózást érintő szolgáltatáshiányok megoldására. A projekt keretein belül közvetlenül is támogatjuk a megye elszigetelten, tanyás térségekben élő lakosait komplex, mozgó egészségügyi és életvezetési szolgáltatásokkal. Továbbá érzékenyítő programokkal készítjük fel a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatalának munkatársait a jövőbeni felzárkózást érintő feladatok ellátására.

A projekt keretében létrehozzuk a Bács-Kiskun Megyei Felzárkózási Fórumot, melynek célja a megyében működő, elszigetelten élő lakosság felzárkózásával foglalkozó különböző szervezetek működésének, jelenlegi projektjeinek összehangolása, valamint új együttműködések és projektek generálása a szolgáltatáshiányok felszámolása érdekében.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál szervezetfejlesztő tevékenységet végzünk a felzárkózás-politikai feladatokra való felkészüléshez.  A tevékenység keretében az Önkormányzat munkatársai érzékenyítő programon vesznek részt, ahol virtuálisan átélhetik az anyagi korlátokból fakadó problémákat, valamint megtapasztalhatják, hogy a forrásokhoz jutás lehetőségei sokak számára mennyire szűkösek. Fontosnak tartjuk, hogy kollégáink szembesüljenek a célcsoport valódi problémáival, hogy az Önkormányzat által ellátott felzárkózás-politikai feladatokban minél elkötelezettebben vegyenek részt, ezzel növelve a feladatellátás hatékonyságát. Továbbá a program keretében, pályázat útján, Bács-Kiskun megye összes, azaz 11 db járásából kiválasztunk 2-2 pedagógust, akiket kiképezünk a Szociopoly elnevezésű érzékenyítő program lebonyolítására alkalmas játék használatára, valamint használatra átadunk részükre 1-1 db nagyméretű Szociopolyt, hogy minél több fiatal válhasson segítőkész, szociálisan érzékeny felnőtté Bács-Kiskun megyében.

A projekt keretében a Kunszentmiklósi, Tiszakécskei, Kiskunfélegyházi, Kiskőrösi, Kalocsai, Kiskunhalasi, és a Kiskunmajsai járások tanyás térségeiben, az elszigetelten élő lakosok számára az egészségügyi, szociális és életvezetési problémáikra reagáló komplex szolgáltatást nyújtunk. Bács-Kiskun megye tanyás területeit olyan egészségügyi szűrőbuszokkal járjuk be, amelynek köszönhetően a lakhelyükről nehezen elmozduló, beszűkült élet- és szociális térrel rendelkező lakosság  a saját lakhelyén általános egészségügyi szűrésen vehet részt és ezzel egyidejűleg lehetőséget kap arra, hogy égető szociális és életvezetési problémáira azonnali tanácsadást kapjanak bűnmegelőzési, szociális munkás és mentálhigiénés vagy pszichológus szakembertől, továbbá ezek a szakemberek megfelelő információkhoz juttatják arról, hogy ezen problémáira a szociális ellátó rendszer milyen megoldásokat biztosít és hogyan tudja azt igénybe venni.