Kezdőlap Zenei élet Hidden Kingdom: Küldetés

Hidden Kingdom: Küldetés

Az inkább a hetvenes-nyolcvanas években trendeket alkotó, szimfonikus hatású űrzenét
hallhatjuk ezen a Tom Tom Records kiadásában megjelent albumon – mégpedig nagyon
kellemes, izgalmas hangszerelésekkel, szárnyaló, utazó, elgondolkodtató hangulatokkal.
Érdekes kísérletbe oltott szimfonikus hatások, vizualitással felérő effektek, jó kis űrzene némi nosztalgikus ízzel: a Hidden Kingdom lemezére biztosan emlékezni fog, aki egyszer is végig hallgatja. A többszörösen áttételes gondolatiságot hordozó – keresztény popnak is mondott – zene megnyugtat, feltölt, érdekes asszociációkra sarkall; az elmére és a lélekre hat, emlékeket és képeket idéz fel.

Amúgy pedig a lemez címe éppoly sokatmondó, mint az előadó elnevezése: a Hidden
Kingdom név mögött tlajdonképpen ifj. Balogh Ferenc zeneszerző-producer, Pajor Tamás
szerzőtársa, több sikeres produkció alkotója áll. Ifj. Balogh Ferenc ugyanúgy alkot a
különböző elektronikus zenei stílusokban (ambient, chillout, drum&bass, dubstep), mint a szimfonikus és kísérleti zenében – szintetizátorokat, hangmintákat, akusztikus és elektronikus hangszereket használva. Filmekhez, website-okhoz, TV műsorokhoz, rendezvényekhez készít zenét, valamint ír zenét művészeknek és zenekaroknak.

A szimfonikus nagyzenekari hangzást és a visszafogott elektronikát ötvöző, eklektikus hatású – de mégis egységes gondolatfüzérként ható Küldetés című albuma a szerző elmúlt évek során felgyülemlett filmzenei munkáiból, és egyéb inspirációiból álló gyűjtemény. A 12 zeneművön át tartó spirituális zenei űrutazás egy dal kivételével szavak nélkül kérdez rá létezésünk eredetére és miértjére.

Érdekes átkötés a valaha hasonló stílusban játszó, és hazánkban stílust teremtő East
együtteshez a lemezen található Idő című énekbetétes dal – melynek sorait az East zenekar dalainak szövegírója: Márkus József jegyzi; és amelyet Pálhegyi Virág, az ethno gospel-t játszó Új Forrás együttes énekesnője szólaltat meg.

Komlós József JR