Kezdőlap Zenei élet Syrius Legacy: Széttört álmok szvit

Syrius Legacy: Széttört álmok szvit

1970-ben Magyarországra is betört a jazz és a progresszív rock ötvözésére épülő fúziós irányzat, amelynek legjelentősebb képviselője vitathatatlanul a Syrius együttes volt. Nagy ötlet, hogy pár kiváló fiatal zenész úgy döntött, hogy az egykori legendás együttes számait, megszólalását, zenei karakterét átülteti a mai körülmények közé.

Az Orszáczky Miklós (Jackie), Baronits Zsolt, Pataki László, Ráduly Mihály, Veszelinov András összeállítású kvintett az általuk játszott fúziós jazzel nemcsak Magyarországon okozott nagy feltűnést, de 1971-ben Ausztráliában megjelent lemezükkel (The Devil’s Masquerade – Az ördög álarcosbálja) egyenesen a világhírnév kapujáig jutottak. Ám sajnos az akkori magyarországi politikai viszonyok megakadályozták a siker kiteljesedését. A kommunista kultúrpolitika nyomása, és a konkrét belügyi vegzálások hatására egyes kulcstagok el is hagyták az országot, így aztán a Syrius változó felállásban 1978-ig működött.

Különös meghallgatni a Syrius Legacy előadásában a Széttört álmok szvitet – és nem csak a régmúlt hőskor hangzását megidéző hangulat és hangzás: például a Hammond-orgona miatt. Ez a lemez ugyanis teljességében soha nem valósulhatott meg, a maga korában torző és terv maradt csak. A szvit csak másolt koncertfelvételekről ismert – melyet azóta is sokat emlegetett a rock-történetírás. De lemez sosem készült belőle – egészen mostanáig.

Jó hallani a mai körülmények között a régi dalokat, és persze zeneileg is nagyon izgalmas élmény. A Syrius Legacy ugyanis sokkal több emlékzenekarnál. 2014-ben alakult, azzal a céllal, hogy a legendás Syrius kompozícióit játszva- modern jazz-hangszerelésben azokhoz a generációkhoz is eljuttassák, amelyek eredetiben sohasem hallhatták ezeket.

A zenekar tagjai rangos hazai és külföldi versenyeken győztes fiatal muzsikusok, úgy, mint a 2017. évi MüPa Jazz Showcase nyertese: Ludányi Tamás (alt- és szopránszaxofon); a Junior Prima-díjas Fonay Tibor (basszusgitár) és az alig harmincévesen már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanító Benkó Ákos (dob, ének). Mellettük két további tehetség: Vidákovich Izsák (tenorszaxofon, fuvola) és Tempfli Erik (zongora, billentyűs hangszerek) tagja a formációnak.

Első lemezük: „Az ördög álarcosbálja – Újratöltve” két éve szintén a Tom Tom Records-nál jelent meg, és Fonogram-díj jelölésben részesült. A Széttört álmok szvit negyvenhét évvel az eredeti Syrius-produkció után, kiváló minőségű, profi stúdiófelvételen jelent meg először lemezen.

(Komlós József JR)