Kezdőlap Kiemelt Tanuld meg online a süti sütés alapjait Mikus Melindától!

Tanuld meg online a süti sütés alapjait Mikus Melindától!

Mikus Melinda cukrász, 14 évvel ezelőtt még csak hobbiszinten sütött családjának és barátainak, majd jobban belevetette magát a cukrászat szépségébe, így 2011-ben cukrász szakképzettséget szerzett. Meluska azzal a céllal indította el Tanulj sütni! – netes sütisütő suliját, hogy egy helyen, minden fortélyt megtalálhassanak azok, akik hagyományos süteményt szeretnének készíteni, hiszen a honlapján találhatóak videósorozatok, receptek, különféle tészták elkészítéséhez való tippek, amelyek a január 31-én megjelenő, A süti sütés 14 aranyszabálya című könyvében is megtalálhatóak lesznek. Meluska megosztotta Magazinunkkal az aszalt szilvás pozsonyi kifli receptét is, amely garantáltan megállja helyét karácsonyi desszertként is.

Aszalt szilvás pozsonyi kifli, 30 db

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 20 dkg hideg vaj, vagy margarin, 5 dkg porcukor, 1,5 dl hideg tej, 1 dkg friss élesztő, 1/2 g só, 1 tojás sárgája.

A kenéshez 1 egész tojásra, plusz egy tojás sárgájára lesz szükségünk.

Előkészítés: A tejből vegyünk el 1/2 dl-t, majd oldjuk fel benne az élesztőt, a maradék tejben pedig keverjük simára a tojás sárgáját.

A tészta elkészítése: A lisztet keverjük el a sóval, majd morzsoljuk el a vajjal, vagy margarinnal. Adjuk hozzá a porcukrot, keverjük el benne, majd adjuk hozzá a kétféle tejet, és gyúrjuk össze, ezután tegyük hűtőszekrénybe kb. egy órára.

Addig készítsük el hozzá az aszalt szilvás tölteléket, amelyhez 55 dkg aszalt szilvára,
20 dkg kristálycukorra és egy csipet fahéjra lesz szükségünk.

A szilvát daráljuk le robotgépben, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat, majd gyúrjuk sűrű masszává, és formáljunk belőle rudakat.

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és mérjünk belőle 3 dkg-os adagokat, majd formázzuk gombóccá azokat. Kb. 30 db kifli lesz ebből az adag tésztából. Egyszerre csak annyi tésztát hagyjunk az asztalon (kb. 10 darabot), amivel dolgozunk, a többit egy letakart műanyag dobozban tegyük vissza a hűtőbe.

A töltelékek mennyisége: 2,5 dkg legyen.

A kiflik formázása: A gombócokat nyújtsuk ovális formájúra, helyezzük bele a tölteléket.
Tekerjük fel a tésztát, és dolgozzuk össze a szélek találkozásánál, és a végeknél. Ezután a két kezünk élével vékonyítsuk el folyamatos görgetés közben a rudak végét, legvégül pedig hajtsuk patkóformára úgy, hogy ahol a tészta összeilleszkedik, azt alulra tegyük. Így megakadályozzuk, hogy a kifli szétrepedjen.

Mikor elkészült az összes kifli, akkor a tojásos keverékkel, egy ecset segítségével kenjük le azokat, ügyelve, hogy mindenhová jusson a tojásból, és tegyük hűtőbe, vagy hideg spájzba.

Hagyjuk a tojást teljesen rászáradni a kiflire, ez kb. 20-30 percet vesz igénybe.

Ekkor hozzuk meleg helyre a kifliket, és kenjük le őket ismét, és megint hagyjuk rászáradni a tojást, de már ne tegyük hűtőbe, vagy hidegre azokat.

Előmelegített sütőben, kb. 190-210 °C-on, gőzös sütőben, (a kezünket bevizezve rázzunk arról vizet a kiflikre, mielőtt a sütőbe helyezzük, vagy egy párásító flakonnal szórjunk rá 2-3 adag vizet) 10-15 perc alatt világos aranyszínűre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Mikus Melinda – Meluska

Cukrász

06 30 546 0913

[email protected]

www.tanuljsutni.hu

Tanulj sütni! – netes sütisütő suli!

1064 Budapest, Podmaniczky utca 57. 2/14.