Kezdőlap Zenei élet The Handel Album – Philippe Jaroussky

The Handel Album – Philippe Jaroussky

Első ízben készített lemezt Handel-áriákból napjaink egyik legnevesebb énekese, az ünnepelt francia férfi alt Philippe Jaroussky. Ráadásul a vállalkozásban az általa vezényelt saját együttese: az Artaserse kíséri.

A nemsokára már kerek negyvenedik születésnapját ünneplő nagyszerű énekes több mint harminc albumon énekelt már eddig – és akármilyen hihetetlen is, ez az első Handel ária-lemeze. Ez annál is furcsább, mert Philippe Jaroussky stílusában és műfajában – mely a kontratenor repertoár a korhű előadásmód keretei között – alig van olyan hálás szerző, mint a londoni szász mester. Temérdek operája és oratóriumai csak úgy dúskálnak a hatásosnál hatásosabb, és szebbnél szebb. eredetileg a kor kasztrált sztárjainak komponált bravúr-áriákban.

Philippe Jaroussky azonban a hozzá illő és mérhető igényesség folytán nem is törekedett Handel ária-lemezt készíteni, amíg úgy nem érezte, hogy azt a legnagyobb művészi igénnyel megvalósítva teheti meg. A most megjelenő, és kizárólagosan Handel operaáriáit tartalmazó CD-t is kiérlelte fellépésein – például a magyar közönség is hallhatta e CD műsorának jó részét Philippe Jaroussky koncertjén 2017. február 19-en a MUPÁ-ban -, mielőtt tavasszal felvette volna.

Handel az 1711 és 1741 között eltelt harminc londoni éve alatt harmincöt operát komponált – változó sikerrel. Voltak például olyan – ma nagyra becsült – operái is, mint például a Serse (Xerxes) – melyekkel a saját korában megbukott. Ma, a hanglemezkiadás, és az évtizedek óta tartó Handel újrafelfedezések miatt már sok elfeledett operája megjelent és meghallgatható; de még így is vannak népszerűbbek és kevésbé ismertek.

Philippe Jaroussky kifinomult ízléssel nem kívánt tuttira menni, és kevésbé ismert vagy a nagyközönség által egyenesen ismeretlen – de attól még rácsodálkozásra méltó, gyönyörű áriákat válogatott össze legelső Handel operaária-albumára. Az említetten kívül olyan operákból, mint az Imeneo; Riccardo Primo; Siroe, Radamisto; Flavio; Amadigi di Gaula; Ptolemaiosz, Egyiptom királya; Giustino; Ezio. Gyönyörű szép előadásokat, emlékezetes pillanatokat kapunk Jaroussky-tól a Warner/Erato új megjelenésén – melynek külön érdekessége, hogy a szólista saját zenekarát: az Artaserse Ensemble-t vezényli. Amúgy kiváló drámai érzékkel – így könnyen lehet, hogy egyszer Philippe Jaroussky nagy elődje: a kontratenornak egykoron, és karmesternek ma is briliáns René Jacobs útját követ majd.

Komlós József JR