Kezdőlap Interjú „Haladunk az árral, tesszük a dolgunkat”

„Haladunk az árral, tesszük a dolgunkat”

– 1984 májusa óta vezetem a kecskeméti belvárosi piac csarnokában működő „Csarnok Csemege” üzletet. – meséli a hosszú kereskedelmi múltra visszatekintő üzletvezető, Szalai József. – Annak idején a Helvéciai Állami Gazdaság szárnyai alatt nyitott ki ez a jelenleg is közismert bolt. Ugyanezzel a tevékenységi körrel, ami jelen esetben is: Vegyes-élelmiszer kereskedés.

– Kereskedelmi szakközépiskolát végeztem, előtte cukrászként dolgoztam. Az üzlet jelenleg már félig-meddig családi vállalkozás – bár olyan régóta dolgozunk így együtt, hogy itt mindenki családtagnak számít.

– Először alapvető élelmiszerekkel és itallal foglalkoztunk. Később bővítettünk egy kis vegyi áruval. Fő beszállítóink egyike a Hamilo Pékség és Cukrászat, ők lassan tizenöt éve szállítják nekünk a cukrászsüteményeket. Másik beszállítónk a Halász Gábor Húsüzem Kft.; termékeik nagyon népszerűek a vevőink körében; pékáruinkat pedig a Félegyházi Pékségtől szerezzük be. Vannak olyan pékáruk is, amiket helyben sütünk: mint a nosztalgia kifli vagy az apró sütemények. Tizenötféle kenyér, valamint édes és sós pékáruk színes kínálata fogadja a kedves vásárlókat. Felhozatalunk többi része saját beszerzéssel történik.

– Egyelőre további bővítésben nem gondolkozunk, az üzlet adta lehetőségeket már kimerítettük. Ha azt mondom, hogy a polcainkon, illetve a pultokban ötszáz fajta árut láthatnak a vásárlóink, nem túlzok. Fontos számunkra, hogy ne híguljon fel a választékunk, csakis minőségi termékeket áruljunk. Ezáltal megpróbáljuk a vevőinket is pozitív irányba befolyásolni, mert mindenkinek csak olyan termékeket szabadna fogyasztani, melyek tartalma megegyezik a feltüntetett összetétellel. Ez nálunk alap követelmény.

– Hogy mi a szépsége ennek a szakmának és miért állok még mindig itt a pult mögött nyugdíjasan is? Ez a szakma a nehézségei ellenére is érdekes, változatos hivatás. A piac mindennap más-más helyzeteket produkál; sokféle embert sodor az életünkbe. Igaz ugyan, hogy mostanra már az én feladatom inkább az árubeszerzésben és a háttérmunkálatokban merül ki, de helyettem itt vannak kolléganőim, akik készségesen fogadnak minden kedves vásárlót. Rendelkeznek üzletvezetői szakképesítéssel, a kisujjukban van a szakma. Természetesen így nekem is sokkal könnyebb a helyzetem.

– A jövőbeli elképzelésünk az üzletág folytatása, amíg csak lehetséges. Addig is; haladunk az árral, tesszük a dolgunkat. Igyekszünk az igényeket teljesíteni és tőlünk telhetően vevőinket maximálisan kiszolgálni. Mindenkinek persze nem tudunk megfelelni. Elégedett ember szerintem nem létezik; mindenki többre, másra vágyik. Ami nem feltétlenül számít problémának, mert ez is csak előrébb viszi a társadalmat. Így lesz színesebb, érdekesebb a mi kis világunk.

Puskás Tünde