Kezdőlap Zenei élet Piszkos jó Rejtő-történetek

Piszkos jó Rejtő-történetek

Érdekes, hogy csak krajcáros szórakoztató irodalomnak, ahogy mondták: ponyvaregénynek készült Rejtő Jenő leghíresebb könyve: a Piszkos Fred, a kapitány – mégis stílust teremtett, és mint nagy, kikerülhetetlen klasszikus, bevonult a magyar irodalomba. Más örökzöld történeteivel együtt, mint például: A három testőr Afrikában. Mostantól mindkettőt meg is hallgathatjuk egy-egy CD-n, a Hungaroton hangoskönyvek sorozatában, Kern András előadásában.

Ki ne ismerné ezeket a részleteket: „- Uram! A késemért jöttem! – Hol hagyta? – Valami matrózban. – Milyen kés volt? – Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta? – Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele? – Kagyló. – Hány részből? – Egy darabból készült. – Akkor nincs baj. Megvan a kés! – Hol? – A hátamban.” Vagy a másik nagyon jól kigondolt Rejtó-féle aranyköpés: „Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta.”

Ugye hogy ismerősen hangzanak ezek a mondatok? Hiszen egy olyan szerzőről beszélünk, aki nem megosztó – egyformán szereti az entellektüel és az entellektüelektől borsózó Rejtő Jenőt. A Piszkos Fred, a kapitány és A három testőr Afrikában olyan klasszikusok, melyekből soha sem lehetett jó filmet készíteni, mert olyan pazar képi világuk, de még inkább olyan erőteljes és eredeti nyelviségük van. Meghallgatni viszont annál érdekesebb egy kiváló, rezignáltságában is kirobbanó komikus alkat: Kern András előadásában.

„… Rejtő Jenő nagyon jó író! Bár ponyvaregényszerzőnek álcázza magát, hellyel-közzel gyönyörűen ír, szép szavakkal, jó mondatokkal, szédületes ritmusérzékkel, atmoszférateremtő készsége, mint a legnagyobbaké… És én ezt nem tudtam, szerintem Önök közül se mindenki: úgyhogy hallgassák meg, élmény lesz!” – mondta a két megjelenés kapcsán Kern András, és igaza van.

Kern összetéveszthetetlen hangszíne, mondatfűzése, habitusa utánozhatatlanul szórakoztat, abszolúte illik Rejtő Jenő regényeinek világához. Kern előadásában – elmesélésében – tényleg életre kelnek a két sikerregény hősei és kocsmai verekedései, alvilági balhéi és más stiklijei; melyeket egyébként mindkét CD borítóján fel is idézhetünk Cserkuti Dávid nagyszerűen sikerült illusztrációival.

Komlós József JR