Kezdőlap Zenei élet Sia: Everyday is Christmas

Sia: Everyday is Christmas

Pontosan annyira kedves, bohókás, hangulatos Sia karácsonyi lemeze, mint azt a borító is sugallja. Az ’Everyday Is Christmas’ nem agyonjátszott feldolgozásokat, hanem 10 vadonatúj dalt tartalmaz – köztük a már megjelent „Santa’s Coming For Us” és „Snowman” számokat.

Sia napjaink egyik legizgalmasabb produkciója. Produkció, mert nem csak egy énekesnőről van szó, hanem egy egész jelenségről, amelyet az elmúlt évek alatt épített fel. Az ausztrál énekesnő húsz éve adta ki debütáló lemezét „Only See” címen, majd „Healing is Difficult”, „Colour The Small One”, „Some People Have Real Problems” és „We Are Born” című albumaival lassan, de biztosan építette ki közönségét. A lemezeket lassabb, melankolikus, elmélkedőbb irány jellemezte: a „Breathe Me”, „Soon We’ll Be Found” és a „Clap Your Hand” keserédes, komótos kis dalok, amelyeket egy éles stílusbeli váltás követett.

Sia 2010 körül kezdett el populárisabb irányba tapogatózni – David Guetta „Titanium”, és Flo Rida „Wild Ones” című számaival az énekesnő berobbant a köztudatba és egészen más közönséget célzott meg. Sia ekkora nőtte ki magát egy tehetséges és sikeres énekesnővé, amelyet továbbépített egy mítosszá.

Új, 2014-es „1000 Forms of Fear” és 2016-os „This is Acting” című lemezei olyan slágereket tartalmaztak, mint a „Chandelier”, „Elastic Heart” vagy a „Cheap Thrills”, azonban az egyre nagyobb sikerrel együtt Sia folyamatosan vonult háttérbe. Alteregónak egy fiatal táncos lányt használt, nincs ez másképp a legújabb karácsonyi lemezénél sem – az ünnepi kommunikáció továbbra is Maddie Ziegler-re épül.

Sia megtagadja a sztárélményt és egy arc, egy személy helyett egy figurát, egy bábut helyez a figyelem és az imádat központjává. Amivel valójában csak tovább hergeli a közönségét – ki ne emlékezne a viszontagságos Szigetes koncertre, ahol percenként hangzott el a kérdés a közönség sorain belül: „de honnan tudom, hogy ő az?”. De addig, amíg ilyen minőségi és garantált megaslágereket ír, addig valóban nincs mitől félnie.

A sok tekintetben megosztó popdíva saját karácsonyi lemeze biztosan egy újabb kasszasiker lesz. Azzal kell kezdenem, hogy eredeti – azaz teljesen új dalokat hallunk Sia albumán, nem pedig a közismert karácsonyi slágerek újragondolásait. Tíz nagyon jól sikerült, tökéletesen karácsonyi hangulatú dal csendül fel: tempósabbak és romantikusan lassúk váltakozva, gazdag hangszerelésben – egytől egyig akár az Igazából szerelem című sikerfilm betétdalai is lehetnénk, olyan vidámak, kedvesek és meghittek egyszerre.

A többszörös Grammy-díjas énekesnő karácsonyi lemezét Greg Kurstin-nel együtt írta. Az első beharangozó dal, a „Santa’s Coming For Us” pár hete debütált a Warnernél, és azóta hódítja meg a világot. A vidám popfelvételhez számos felemelő, lelkesítő szám társul az albumon: a „Candy Cane Lane”, a „Ho Ho Ho” és a „Puppies Are Forever” egytől egyig mosolyt csalnak az arcunkra és kedvet hoznak a karácsonyi készületekhez. A lemezen megtalálhatóak komolyabb, érzelmesebb dalok is, mint az „Underneath The Christmas Lights”, a „Snowman” és a „Snowflake”, amelyek ideális társak lesznek az ünnepi rohanás utáni nyugodt percekhez.

A lemez bohókás beharangozó dalához, a „Santa’s Coming For Us”-hoz egyébként készült egy hivatalos videó is, amely napjaink ismert angolszász színészeit szerepelteti. Nem ez az első alkalom, hogy Sia színészeket használ a videóiban – egyik leghíresebb és legvitatottabb klipjében Sia LaBeouf játssza a főszerepet Maddie Ziegler mellett, legutóbbi, Zayn-nel közös felvételükben pedig a Girls egyik színésze, Jemim Kirke szerepel.

Az énekesnő legújabb videójában fokozza az élvezeteket: a „Santa’s Coming For Us” egy karakter helyett számos ismert film- és sorozatszínészt szerepeltet: a kedélyes ünnepi klipben a Mikulást JB Smoove (Félig üres, A bébisintér, Az igazi kaland), a szülőket Kristen Bell (Rossz anyák, Jégvarázs, Lepattintva, Veronica Mars) és Dax Shepard (Vásott szülők, Zathura), a gyerekeket Caleb McLaughlin (Stranger Things), Sophia Lillis (IT) és Wyatt Oleff (A galaxis őrzői vol 2) játsszák.