Kezdőlap Kecskemét Valódi kincsek a fa alá

Valódi kincsek a fa alá

A Seuso-kincs, a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása 2018. január 30-án nyílik Kecskeméten a Cifrapalotában. A nagy érdeklődésre való tekintettel a múzeum előértékesítésbe kezd, a belépők karácsonyi csomagolásban várják az ajándékozni vágyókat. A kedvezményes árú jegyek a Cifrapalota jegypénztárában vásárolhatók meg.

A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Székesfehérvár, Zalaegerszeg és Kaposvár után, az országos körút negyedik állomásaként lesz látható Kecskeméten.

A korábbi helyszíneken hatalmas érdeklődés övezte a kiállítást. A Kecskeméti Katona József Múzeum meghosszabbított nyitva tartással várja majd a látogatókat, és last minute ünnepi karácsonyi ajándékkal is kedveskedik Kecskemét város lakosainak.

A múzeum a város minden lakójára gondolt – azokra, akik még nem gondoskodtak szeretteik számára ajándékról, és azokra is, akik kiegészítenék a már meglévő darabokat -, hiszen az ünnepi csomagolású karácsonyi belépők teljes áron 600, kedvezményes áron pedig 300 Ft-ért vásárolhatók meg a Cifrapalota jegypénztárában. A megvásárolt belépőjeggyel a múzeum állandó kiállításai is megtekinthetőek lesznek.

A kiemelkedő művészi színvonalú műkincsegyüttes Kecskeméten 2018. február 18-ig lesz látogatható, naponta 8-tól 20 óráig.

A legendás sorsú, óriási népszerűségnek örvendő kincsek a késő római császárkori művészetének remekei. A ma ismert együttes tizennégy darab, 4. században készült nagyméretű, étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették.

A mintegy harminc, lakomakészlet darabjait is tartalmazó nemesfém-kincslelet között a Seuso-kincs mind művészi, mind anyagi értékét tekintve kiemelkedő helyet foglal el.

A kiállításon bemutatott ezüstkészlet össztömegével a fennmaradt késő császárkori ezüst ötvösművészeti kincsleletek között a legértékesebbnek számít.

A fenti, valódi kincseket ajándékozni vágyók ez év végéig válthatják meg ünnepi csomagolásban a kedvező árú jegyeket, amelyeket a fa alá rejthetnek majd.

A kiállítást rendezte: Dági Marianna (Szépművészeti Múzeum), Mráv Zsolt (Magyar Nemzeti Múzeum)

Támogató: Magyarország Kormánya, Emberi Erőforrások Minisztérium

További információ: a 76/480-776 számon vagy a [email protected] email címen.