Kezdőlap Zenei élet A szabadság ötven árnyalata – filmzene

A szabadság ötven árnyalata – filmzene

Hatalmas mozisiker mellé hasonlóan ütős zenei körítés illik – főképpen, ha az adott film a fiatalabb korosztályt célozza meg. E tekintetben nem csalódunk: A szabadság ötven árnyalata filmzenéje nagyon hatásos, fülbemászó slágerek egész sorával áll fel – melyek mostantól külön albumon is megvásárolhatók.

Magyarországon is pillanatok alatt a nézettségi listák élére ugrott a művészi „mami pornó”
sorozat végső felvonása. A Fifty Shades Freed – szó szerinti fordításban „Ötven árnyalat
szabi” – ugyanis a trilógia befejező részeként került a mozikba, már persze ha ezt el lehet
hinni a készítőknek. A hatalmas siker ugyanis végigkísérte mindhárom részt – s amint azt
tapasztalhatjuk, ez most sincsen másként.

Jamie Dornan és Dakota Johnson tehát visszatérnek Christian Grey és Anastasia Steele
szerepében A szabadság ötven árnyalatában – mely az egész világot meghódító sikerkönyv trilógia harmadik része alapján készült. Az első rész filmváltozata 2015-ben, Valentin napon került a mozikba, és világviszonylatban csaknem 950 millió dolláros bevételt hozott.

Szex és szerelem: jó érzékkel tehát a harmadik felvonás bemutatóját is a csörgős fényes
fóliából legyártott, pálcikás, feliratos szív alakú gusztustalan lufik világnapjára időzítették – és hiába bukott meg a kritikusoknál, ettől még hatalmas a sikere. A rendező A sötét örven árnyalatát is jegyző James Foley (Kártyavár), a forgatókönyvet Niall Leonard írta James regénye alapján.

De ahogyan az egész világ izgatottan várta A szabadság ötven árnyalata című filmet – úgy vártuk az ezzel együtt a megjelenő soundtrack albumot is. Kérdés volt persze, milyen ütős zene áll össze a filmhez – fokozta a várakozást az is, hogy az egyik főszereplő: Jamie Dornan hangját is hallhatjuk az albumon a Maybe I’m Amazed című dalban, ami eredetileg Paul McCartney egyik klasszikus balladája.

A 22 dalból álló, az Universalnál kiadott soundtrack album egyébként önmagában is nagyon színes, változatos hanganyagot tartalmaz. Sőt lehet, hogy még jobb is mint a film maga. Napjaink trendjeinek jegyében kiváló slágereket hallunk olyan művészek közreműködésével, mint Jessie J, Hailee Steinfeld, Dua Lipa, vagy Sia; a klasszikus filmzenei kísérőbetéteket pedig Danny Elfman komponálta Az album beharangozója, Liam Payne & Rita Ora közös dala, a For You pedig már hatalmas sikernek örvend a slágerlistákon.

(Komlós József JR)