Kezdőlap Kiemelt „Az élet semmit sem ad ingyen”

„Az élet semmit sem ad ingyen”

– Három éve foglalkozunk fűszerpaprika termesztéssel. – meséli a kecskeméti belvárosi piacon árusító Darányiné Bencsik Mária szentkirályi őstermelő. – Férjem szülei kezdték el 2005-ben, aztán koruk miatt döntöttek úgy, hogy befejezik. Mivel azonban már rendelkeztek kialakult vevőkörrel, nem szerettük volna, ha ez elveszik, tehát úgy döntöttünk hogy tovább visszük a családi örökséget.

– Szentkirályon, egy 2,3 hektáros területen folyik a termesztés. Egy részét képezi csak a paprika ültetvény, mert más kultúrnövényeket is tartunk. De tervezzük, hogy ha növekszik a kereslet, bővíteni fogjuk a paprika vetésére szolgáló terület nagyságát is. Már tavaly is kicsit túlteljesítettünk, mert eddig olyan mennyiségben termeltünk, amire biztos piacunk volt. A fennmaradó mennyiségnek köszönhető, hogy tavaly karácsony ellőtt megjelentem itt a piacon a termékemmel, és azóta vannak visszajáró vásárlóink is. Az őrölt fűszerpaprika bizalmi kérdés, az emberek nagy része igyekszik megbízható forrásból vásárolni; a piac erre a legideálisabb színtér. Az elégedett vevő, ha minőségi terméket talál, akkor visszajár és másnak is ajánl bennünket.

– A legjobb tudásunk szerint törekszünk minőségi termékek előállítására. A paprika kézi szedése a leginkább embert próbálóbb tevékenység; háromszor szedjük le egy évben, amennyiben az időjárás kedvezően alakul és nem fagy el a termés. Ezt követi a három hét utóérlelés, majd a kézi válogatás és a csumázás. Mi a lassú szárítás hívei vagyunk, melynek az a lényege, hogy az alacsonyabb hőmérséklet miatt ugyan több idő szükséges a kívánt kiszáradásig, de közben így megóvjuk a paprika vitamintartalmát. Ezért a vásárlóimnak is ajánlani szoktam, hogy ha van rá mód, nyersen fogyasszák az őrleményt, ne főzzék ki! Ennek lehet több módja is: zsíros kenyérre, főtt krumplira vagy rántottára szórva. Nagyon jó vitamin-beviteli lehetőség lehet a szervezet számára, mégis sokszor feledésbe merül az az egyszerű tény, hogy a természetes táplálkozással megőrizhető az egészség.

– A termesztési folyamat során arra törekszünk, hogy minél kevesebb vegyszert használjunk. Csepegtető rendszerrel locsolunk, ebből kifolyólag a gombabetegségek nagyrészt elkerülhetőek, így sok plusz költséget is ki tudunk védeni, illetve megóvjuk a paprikát és vele a szervezetünket a felesleges vegyszerektől. Nem is gyomirtózunk, inkább háromszor megkapáljuk.

– Három gyermekem van, a legkisebbel még otthon vagyok gyesen. Nagyon jól be lehet őket vonni, élvezik a szabadtéri tevékenységeket. Persze nevelési célzata is van a munkának. Hamar megtanulják, mi mivel jár; az élet semmit sem ad ingyen. Mi az ára annak, amit a magunkénak tudhatunk? Kicsit motiváljuk ugyan őket a zsebpénzzel a jól elvégzett munkáért, ami az önbecsülését is erősíti. Ráadásul részesei egy közös alkotásnak, amelyet fontosnak, szükségesnek és minőséginek gondolok.

Puskás Tünde