Kezdőlap Rendőrségi hírek BÁCS-KISKUN MEGYEI BALESETI ÖSSZESÍTŐ

BÁCS-KISKUN MEGYEI BALESETI ÖSSZESÍTŐ

Az elmúlt 24 óra közlekedési balesetei Bács-Kiskun megyében.

Megyénk közútjain az elmúlt 24 órában egy könnyű sérüléssel járó és öt anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

Az 51-es számú főúton Baja irányából Budapest felé közlekedett 2018. február 4-én egy 26 éves nő Kia személygépkocsival. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján vezetés közben elaludt, és az út 107.800-as méterénél letért a jobb oldali útpadkára, majd az árokba hajtott. Az elsődleges orvosi vélemény alapján a dunapataji sofőr könnyű sérülést szenvedett.

Egyes vizsgálatok szerint a vezetés közbeni álmosság főként a fiatalabb korosztályt – a serdülőkorúakat és a fiatal felnőtteket – érinti életviteli szokásaik miatt, illetve az alvásbetegségekben szenvedőket.

Vezetés közben figyelni kell az előjelekre, ami lehet a gyakori ásítozás, a szem könnyezése, dörzsölgetése. Intő előjel, ha a sofőrnek komoly erőfeszítésébe kerül fókuszálni, és nyitva tartani a szemét.

Éjszakai vezetés, hosszabb út esetén előzőleg szükséges a megfelelő alvás. Ha fáradtnak érzi magát, ne üljön volánhoz! Út közben gyakran – a szakértői javaslatok szerint legalább fél óránként – álljon meg, tartson szünetet! Szálljon ki a gépjárműből, mozgassa meg végtagjait, és vegyen mély levegőt! Lehetőség szerint ne utazzon egyedül! Ha elálmosodott, keressen egy biztonságos helyet, ahová lehúzódhat, és 20-30 percet pihenjen!

Körültekintő vezetéssel és odafigyeléssel a balesetek megelőzhetőek!

(Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság)