Kezdőlap Rendőrségi hírek BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖSSZESÍTŐ

BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖSSZESÍTŐ

Az elmúlt 24 óra közlekedésrendészeti eseményei.

Megyénkben az elmúlt 24 órában egy súlyos sérüléssel járó és nyolc anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök. Egy sofőrt szabálysértési őrizetbe vettek, mivel úgy vezette autóját, hogy őt a járművezetéstől eltiltották.

Tiszaalpár külterületén, Nyárlőrinc irányába közlekedett egy 18 éves férfi 2018. február 23-án 4 óra 40 perckor kerékpárral. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a Szőlőhelyi tanyák közelében ismeretlen okból áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol nekiütközött egy 19 éves férfi által vezetett elektromos kerékpárnak, és mindketten elestek. Az elektromos biciklivel közlekedő sofőr az elsődleges orvosi vélemény alapján súlyos sérülést szenvedett, ám a baleset másik résztvevője anélkül haladt tovább, hogy segítségnyújtási kötelezettségének eleget tett volna.

A kecskeméti rendőrök néhány órán belül beazonosították és elfogták a tiszaalpári kerékpárost, akit segítségnyújtás elmulasztása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki. A gyanúsított az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezhet.

Mivel a helyszíni szemle során megállapítást nyert, hogy a kétkerekűek világítóberendezéssel nem voltak felszerelve, illetve egyik férfi sem viselt lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt, szabálysértés elkövetése mindkettejükkel szemben felmerült.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ezúton is felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy kerékpárosként lakott területen kívüli út úttestén, leállósávján, útpadkáján éjszaka – vagy korlátozott látási viszonyok között – csak úgy lehet tartózkodni, illetve közlekedni, ha láthatósági mellényt, ruházatot viselnek. Bár lakott területen belül ez nem kötelező, mégis ajánlatos! Ha ugyanis fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz. A kerékpárosnak ezek használata lakott területen kívül sötétedés után, vagy rossz látási viszonyok között kötelező, de egyéb esetekben szintén ajánlott.

A láthatóság a kerékpár esetében is fontos, melyet fel kell szerelni:

– előre egy fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,

– hátra egy piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,

– elöl egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel,

– legalább az első keréken, legalább két darab, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a közlekedőket, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat, hiszen jogkövető magatartással, körültekintő vezetéssel és odafigyeléssel a balesetek megelőzhetőek!