Kezdőlap Gazdaság Csökkent a kiskereskedelmi forgalom decemberben az euróövezetben

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom decemberben az euróövezetben

 

A vártnál valamivel nagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom decemberben az előző hónaphoz képest az euróövezetben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) hétfőn közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Elemzők 1,0 százalékos visszaesést vártak a novemberben mért 2 százalékos növekedés után.
Éves összehasonlításban 1,9 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom, összhangban az elemzői várakozásokkal, míg novemberben 2,8 százalékos volt a növekedés.
Az Európai Unióban havi szinten 1,0 százalékkal esett vissza, éves összevetésben viszont 2,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberben, a novemberben mért 2,1 százalékos, illetve 3,7 százalékos növekedés után.
A tavalyi év egészében 2016-hoz képest átlag 2,6 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom úgy az unióban, mint az euróövezetben.
Az előző év decemberéhez képest az euróövezetben 1,3 százalékkal, az unióban pedig 1,2 százalékkal nőtt az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, míg a benzinkutaké az euróövezetben 0,8 százalékkal csökkent, az unióban viszont 0,4 százalékkal bővült. A nem élelmiszeripari termékek eladása az euróövezetben 2,7 százalékkal, az unióban pedig 3,7 százalékkal ugrott meg.
Az uniós tagállamok közül a legnagyobb mértékben Máltán (12,4 százalék), Romániában (10,1 százalék) és Lengyelországban (9,2 százalék) nőtt az éves kiskereskedelmi forgalom. Csökkenést mértek Luxemburgban (-20,7 százalék) és Belgiumban (-2,5 százalék).
Havi összehasonlításban az euróövezetben 0,7 százalékkal csökkent az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, a nem élelmiszeripari termékek eladásai pedig 1,2 százalékkal mérséklődtek decemberben. Az unióban ugyancsak 0,7 százalékkal esett vissza az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása, a nem élelmiszeripari termékeké pedig 1,1 százalékkal.
Novemberhez képest leginkább Luxemburgban (-6,2 százalék), Írországban (-2,7 százalék) és Szlovéniában (-2,3 százalék) esett vissza a kiskereskedelmi forgalom. A legerősebb növekedést Máltán (+3,1 százalék), Észtországban (+1,8 százalék) és Romániában (+1,3 százalék) mérték.
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon éves szinten 5,8 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 0,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom decemberben.

MTI 2018. február 5., hétfő