Kezdőlap Diákélet Idén is Karcag adott otthon az Asztalitenisz Diákolimpia® Országos Döntőjének

Idén is Karcag adott otthon az Asztalitenisz Diákolimpia® Országos Döntőjének

2018. február 16-18. között asztaliteniszező fiatalok küzdöttek meg Karcagon a
„Magyarország diákolimpiai bajnoka” címért. Az egyéni, valamint lány- és fiúcsapatos mérkőzéseket a Városi Sportcsarnokban rendezték meg. Az idei évben immár a versenyengedéllyel rendelkező, profi asztaliteniszezők is versenghettek a felsőoktatási többletpontokat jelentő dobogós helyekért. A hétvégi eseményt a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület szervezte a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából.

Mindannyian ismerjük, sőt ki is próbáltuk az asztaliteniszt, vagy ahogyan a hétköznapokban hívjuk, a ping-pongot. A népszerű sportot legtöbben hobbiszerűen űzzük, de számos fiatal igen komoly eredményekkel büszkélkedhet ezen a területen. Az asztalitenisz évek óta része a Diákolimpia® országos versenysorozatnak. Idén összesen 269 csapat és 3326 egyéni versenyző nevezett a bajnokságba, közülük kerültek ki a megyei legjobbjai, a karcagi döntő finalistái.

A hétvégi versenyen a díjátadásban részt vett Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a megnyitón pedig Csornai Csaba, a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Asztalitenisz Szövetség elnöke, valamint Thaisz Miklós, a Magyar Diáksport Szövetség elnökségi tagja köszöntötték a résztvevőket. Az ünnepi köszöntőket követően a versenyző fiatalok diákolimpiai esküt tettek, majd péntektől vasárnapig az egyéni és csapatküzdelmek következtek. A versenyek végén csapatversenyben két korcsoportban a három legjobb lány- és fiúcsapat, valamint az egyéni küzdelmekben a három legjobb lány és fiú egyéni versenyző részesült elismerésben. Az idei évben az Asztalitenisz Diákolimpia® Országos Döntőn az ország elit versenyzői is összemérhetik tudásukat, egyéni versenyeken, nemenként három korcsoportban. A Diákolimpia® versenyek fővédnöke Áder János, védnökei közt pedig megtalálható többek között Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Dr. Palkovics László közoktatásért felelős államtitkár is.

A hétvégi rendezvénynek otthont adó Karcagon nagy támogatottsága és elismerése van a
sportnak. A Jász-Nagykun- Szolnok megyei városban a korábbi években is számos elődöntőt, selejtezőt tartottak, 2017-ben pedig szintén itt került megrendezésre az Asztalitenisz Diákolimpia® Országos Döntő. A sportági helyszínválasztás nem véletlen, hiszen Karcag büszke lehet arra, hogy az asztalitenisz helyi elismerése és támogatása ismét a régi. A felnőtt korú sportolók mellett nagy hangsúly helyeződik az utánpótláskorú versenyzők nevelésére és segítésére is.

A hétvégi Diákolimpia® Asztalitenisz Országos Döntő fantasztikus hangulatban telt, a verseny legizgalmasabb pillanatairól készült képek megtekinthetők a Diákolimpia® közösségi médiaoldalán (https://www.facebook.com/diakolimpia/). A kétnapos küzdelemben az alábbi iskolák és személyek szerezték meg a dobogós helyezéseket.

A Diákolimpia ® versenysorozatról

A Diákolimpia ® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén 13 MDSZ által rendezett, és további 41 olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozatban egy tanév során összesen 270 ezer diák vesz részt, közülük 18 ezren jutnak el az országos döntőkig. A Diákolimpia ® fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel, Balog Zoltánnal közösen hirdeti meg. A Diákolimpia ® országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők. A versenysorozat az előző tanévben ünnepelte a 30 éves jubileumát.

A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát ® , amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.