Kezdőlap Események KÖZÉSZ-VOSZ Nyugdíjas Szövetkezeti Szakmai Napok

KÖZÉSZ-VOSZ Nyugdíjas Szövetkezeti Szakmai Napok

Tájékoztató fórumsorozat az információ terjesztésére és a jó tapasztalatok továbbadására, megosztására

2018. február 20-án Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Dísztermében volt megrendezve a KÖZÉSZ-VOSZ Nyugdíjas Szövetkezeti Szakmai Nap.

Résztvevők:

Szemereyné Pataki Klaudia

polgármester

Weninger Richard

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megyei elnök

Dávid Ferenc

Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezek Országos Érdekképviseleti Szövetsége Ellenőrző Bizottság elnöke

Dr. habil. Réti Mária PhD

Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft.

Dr. Bak Klára

Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft.

Kovács Miklós

Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezek Országos Érdekképviseleti Szövetsége alapító tag

2017. július 1. óta lehet bejegyeztetni közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket. Eddig közel 100 ilyen szervezet alakult meg, összesen mintegy húszezer taggal, több száz szerződéssel és nagyjából 1 milliárd forint éves szerződésállománnyal. A már meglévő tapasztalatok szerint a nyugdíjasok legszívesebben napi 4-6 órában vállalnak feladatot, heti 3-5 napot, lehetőség szerint délelőtt, de nem zárkóznak el az éjszakai munkavégzés elől sem. Érdekesség a motivációjuknál, hogy az anyagiak másodlagosak, a hasznosság, a minőségi időtöltés és az újraélt közösségi élmény mögött.

A nyugdíjas szövetkezetek nem pusztán gazdasági célú vállalkozások, társadalompolitikai szerepük is van. Teljesen önkéntes alapú rendszer azon öregségi nyugdíjban részesülő embereknek, akik visszatérnének a munka világába, de már nem akarnak teljes munkaidős állást vállalni. Minderre figyelemmel a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 22 állomásból álló közös szakmai rendezvénysorozatot szervez, amelynek keretében országosan, minden megyében tájékoztatják a nyugdíjasokat és a vállalkozásokat a legfontosabb szabályokról, emellett jó gyakorlatokat is bemutatnak a résztvevők számára.