Kezdőlap Események Magyarország újra nyeregben a világ legnagyobb távlovas sivatagi versenyein

Magyarország újra nyeregben a világ legnagyobb távlovas sivatagi versenyein

Ismét magyar lovasok részvételével rendezték meg az Egyesült Arab Emirátusokban a világ két legnagyobb és legnehezebbek közé tartozó távlovas versenyét, a HH Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum Kupát (Dubai), és a H.H. the President of UAE Endurance Cup-ot (Abu Dhabi). Az arab sivatag közepén felépített távlovas centrumba meghívást kapott versenyzőknek és lovaiknak szigorú követelményeknek kell megfelelniük. A kvalifikációs feltételek a nemzeti kritériumok teljesítésével kezdődnek. Ezeket követően szükséges még több CEI *,CEI** és CEI***verseny teljesítése is.

Hazánk 4. éve kap meghívást a rangos mezőnybe, ahol idén 360 lovas vágott neki a 160 kilométeres távnak. A verseny nehézségét jelzi, hogy a mezőnyből 237 lovas került kizárásra és mindössze 127-en tudták teljesíteni a távot. Az európai indulóknak és különösképpen hátasaiknak nagy kihívást jelent a 36-37 fokos hőség, valamint a mély homok, amihez nincsenek hozzászokva.

Magyarországot három lovas képviselte a dubai Seikh Mohammed kupán. Feketéné W. Katalin a 8 éves szürke herélt Batu Kánnal, Fekete Patrícia egy kínai tulajdonú lóval a 8 éves herélt Ruisenor Ph-val, míg Tóth József a 9 éves pej kanca Jazeera nevű lovával indult. A tavalyi versenyen Dr. Varga Katalin az európai mezőnyben a 9. helyet szerezte meg, összesítésben pedig a 67. helyen végzett. Ezt a fantasztikus teljesítményt idén nem sikerült megismételniük versenyzőinknek. A sivatagi szokatlan körülmények, különösképpen a mély, süppedős talaj nagy kihívás elé helyezte lovasainkat és lovaikat. Fekete Patrícia lova 75 km után lesántult, így nem indulhatott a következő körre. Feketéné Wachtler Katalin és Tóth József a mezőnyben méltóképpen képviselte hazánkat, azonban a 4. kör után 142 km-nél ők sem tudtak tovább haladni metabolikus problémák, és sántaság miatt.

A dubai megméretetés után néhány nappal ismét egy hazai csapat kezdett készülni majd utazott a világviszonylatban szintén nagy erőpróbát jelentő President Cup-ra, melyet Abu Dhabi-ban rendeztek meg. Ezen a versenyen két tehetséges junior hölgy képviselte a hazai színeket. Szösz Letícia a 11 éves Koheilan Szilajjal, és Pék Lili Anna a 13 éves Zarib P-vel álltak rajthoz. A 270 fős mezőnyből 43 tengerentúli versenyző rajtolt, ebből 120 lovas fejezte be a szintén embert és lovat próbáló távot, közülük 20 tengerentúli induló.

Lovas Diadal Live Tv www.facebook.com/lovasdiadal.livetv/ www.tv.lovasdiadal.hu
A 6 körből álló versenyt mindkét magyar távlovas teljesítette, azonban Pék Lili Annát sajnos időtúllépés miatt kizárták, míg Szösz Letícia 10 óra 13 perc 30 másodperces idővel teljesítette a 160 kilométeres távot. Ez az időeredmény a 99. helyre volt elegendő, viszont az európai mezőnyben az előkelő 6. helyet szerezte meg. A magyar ló-lovas párosoknak ez volt az első 160 km-es versenye. Szösz Letícia ezzel az eredményével a felnőtt EB-re és világbajnokságra is kvalifikálta magát.

A Mohammed bin Rashid al Maktoum Cup (Dubai) és a H.H. the President of UAE Endurance Cup (Abu Dhabi) versenyeken a magyar versenyzők hivatalos kommunikációs partnere a Lovas Diadal Live TV, a Magyar Lovas Szövetség Távlovas és Távhajtó Szakágának engedélyével. A rendezvény ideje alatt folyamatosan hírt adunk a verseny aktualitásairól. Frissítjük internetes oldalunkat, a tv.lovasdiadal.hu-t, valamint a Facebookon is elérhetik az aktuális információkat (lovasdiadallivetv.)

Elérhetőségeink: 06/70-606- 1221