Kezdőlap Kiemelt Március 1-től pályázható a megyei ösztöndíj „BÁCS-KISKUNBAN ITTHON VAGY” ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT

Március 1-től pályázható a megyei ösztöndíj „BÁCS-KISKUNBAN ITTHON VAGY” ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT

 A „Bács-Kiskunban itthon vagy” ösztöndíj program testületei a Megyeháza épületében tartották üléseiket február 27-én. Az ösztöndíj-véleményező testületek döntöttek a pályázati felhívások tartalmáról, a támogatott szakmákról és a bírálati szempontokról is. A pályázatokat március 30-ig nyújthatják be a megye 27 településén lakóhellyel rendelkező fiatalok.

 Négy konzorciumban 27 település érintett, akik ma tanácskoztak a bírálati szempontokról, a pályázat tartalmáról, és a preferált szakmák kiválasztásáról, továbbá a program kapcsán felmerülő lényeges, gyakorlati kérdéseket vitatták meg. A testületek véglegesítették a felhívások tartalmát, melyek szerint a megye négy területén válik lehetővé az ösztöndíj támogatás igénybe vétele pályázati úton.

A felhívások március 1-től érhetők el a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat honlapján (www.bacskiskun.hu), és a pályázatok március 30-ig nyújthatók be.

A települések, ahonnan a pályázatok érkezhetnek:

  • Tiszakécske, Lakitelek, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszaug.
  • Bugac, Bugacpusztaháza, Csólyospálos, Jászszentlászló, Kiskunmajsa, Kömpöc, Móricgát, Szank.
  • Apostag, Dunaegyháza, Kunadacs, Kunszentmiklós, Kunpeszér, Szalkszentmárton, Tass.
  • Drágszél, Dunapataj, Dunavecse, Harta, Homokmégy, Miske, Solt.

A pályázati feltételeknek az a fiatal felel meg, aki többek között:

  • március 30. napjáig 13. életévét betöltötte, de a 28. életévét még nem töltötte be,
  • magyar állampolgársággal rendelkezik,
  • preferált szakma szerinti képzésben részesül
  • a fenti települések egyikének közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkezik,
  • nappali tagozaton folytatja tanulmányait.

Azok közé a szakmák közé tartozik többek mellett a népi kézműves, a faipari technikus, az ipari gépész és az óvodapedagógus is, ahová a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a programban részt vevő települési önkormányzatok kifejezetten szeretné irányítani a tanulókat, továbbtanulókat. A preferált szakmák teljes listája a felhívásokból ismerhető meg.

Az ösztöndíj összege, melyre a fiatalok pályázhatnak, 5 hónapon keresztül havi minimum 5 000,- Ft és maximum 50 000,- Ft közötti, mely összeget a megkezdett 2017/2018. tanév II. félév tanulmányának segítésére kínálja az önkormányzat.

Az ösztöndíj program célja az esélyteremtés érdekében a fiatalok oktatásához való hozzáférésének biztosítása, tanulmányaik segítése, továbbá Bács-Kiskun megye fejlődéséhez szükséges, megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező humán erőforrás biztosítása. Hosszabb távon a megyei fiatalok identitástudatának kialakítása, Bács-Kiskun megyéhez való kötődésének erősítése is szerepel a célkitűzések között.

További információkért látogassa meg 2018. március 1-től a www.bacskiskun.hu honlapot!

 Kecskemét, 2018.02.27.
Debreceni Vanda
Elnöki Kabinet