Kezdőlap Események Montázs est lesz a kecskeméti Katona József Könyvtár nagytermében

Montázs est lesz a kecskeméti Katona József Könyvtár nagytermében

Sántha György kecskeméti költőre emlékezünk 130. születésnapja alkalmából.Vendégünk: Sántha Melinda tanítónő, a költő unokája, és egyben a hagyatékának gondozója.

Sántha Melinda bemutatja képekkel, videóval, versekkel, zenével és mesével  a családját, de legfőképpen a nagyapját. Lélekben elutazunk majd a jakabszállási Sántha-majorba, ahol évtizedekkel ezelőtt nagy irodalmi, társasági élet folyt. A budapesti írók, költők színe-java gyakran pihent a jakabi kúria platánfái alatt. A költőt így is nevezik: az Aranyhomok költője. Tőle származik ez az elnevezés: ARANYHOMOK. Hűséges volt szűkebb hazájához, az alföldi rónasághoz, és nem pályázott városi babérokra.

„Sántha György költő, Kecskeméten született, 1888. ápr. 4-én és 1974. febr. 18-án hunyt el szülővárosában.  A kecskeméti Piarista Iskolába járt, az egyetemet pedig Budapesten, Bernben, Párizsban és Berlinben végezte le és filozófiából doktorált. 1909-től 1919-ig Kiskunfélegyházán volt magyar–német–francia szakos tanár, 1919-től pedig Kecskeméten egészen a nyugdíjazásáig  1940-ig. A kecskeméti Katona József Társaság főtitkára, később ügyvezető elnöke lett. Az általa rendezett irodalmi estéken Sinka István, Szabó Pál, Féja Géza, Tamási Áron, Móricz Zsigmond, Illyés Gyula, Németh László léptek fel. A népi írók köréhez tartozott, versei a Hétben, a Nyugatban, a Kelet Népében jelentek meg. A falu életét festő költeményeiben a realisztikus leírások olykor misztikus hangulatokkal keverednek, általában keserű vádiratok a nép sorsa miatt.”

Első nyilvános elismerése 2004-ben történt, amikor a (posztumusz) Kecskemét Díszpolgára címet kapta.

A műsorban fellépnek:

  • Ádám Blanka hangszeres szólista a citerájával
  • Gyöngyösi Szabó Katalin versmondó
  • Szabó Sándor tárogatóművész

A beszélgetést moderálja: Weninger Endréné, a Montázsmagazin szerkesztője

Időpont: 2018. február 24. szombat 16.00-18.00

Helyszín: Katona József Könyvtár nagyterme, Kecskemét, Piaristák tere 8.