Kezdőlap Sport Női kosárlabda Eb-selejtező – Saját kezében szeretné tartani továbbjutási esélyeit a magyar...

Női kosárlabda Eb-selejtező – Saját kezében szeretné tartani továbbjutási esélyeit a magyar válogatott


Az eddig hibátlan magyar női kosárlabda-válogatott célja, hogy a szombati és szerdai, hazai Európa-bajnoki selejtezőmérkőzéseket követően is saját kezében tudja tartani a továbbjutási esélyeit.

A keddi, sajtónyilvános edzést követően Székely Norbert szövetségi kapitány elmondta: a keretbe meghívott tizenhat játékos egészségesen és nagy örömmel érkezett meg a mérkőzések helyszínére, Miskolcra.
„Továbbra is érzem a csapaton az egységet, az összetartást, hogy a játékosok fókuszban tartják azokat a célokat, amiket együtt akarunk elérni” – utalt a szakember az Eb-részvételre.
A magyar válogatott novemberben Litvániát vendégként (73-70), Albániát házigazdaként (137-48) győzte le. A csapat soron következő ellenfelei közül a szombati, az orosz együttes – a magyarokhoz hasonlóan – mindkét mérkőzését megnyerte, míg a szerdai rivális, Litvánia két vereséggel áll.
„Az oroszok és litvánok elleni találkozókat együtt kezeljük. A továbbjutást illetően a sorsunk egyelőre a saját kezünkben van, ezen a két mérkőzésen azt akarjuk elérni, hogy ott is maradjon” – árulta el Székely. Hozzátette: a szombati mérkőzés tétje az, hogy a magyar csapat „jó állapotban menjen bele” a második meccsbe, mert a litvánokat „mindenképpen le kell győzni”. A kapitány szerint ez nem jelenti azt, hogy a szerdai eredményesség érdekében feláldoznák a szombati találkozót. „Igyekszünk abból is kihozni a legtöbbet, aztán majd meglátjuk, hogyan alakul az összecsapás” – mondta az edző.
A keret napi két edzéssel készül, a szövetségi kapitány pénteken tizennégy főre szűkíti keretét, majd szombaton kijelöli a tizenkettes meccskeretet.
„Szeretnénk mindkét mérkőzésre ugyanazt a tizenkét játékost nevezni, de sérülés esetére a keretben tartunk még két játékost” – hangsúlyozta Székely. Hozzátette: fizikailag rendben vannak a játékosok, viszont kevés idő áll a rendelkezésükre a taktikai elemek begyakorlására.
„Ezért minimalizáljuk a taktikai elemek számát, azokból viszont igyekszünk a maximumot kihozni edzéseken, majd reményeink szerint a mérkőzéseken is” – mondta az edző.
A 2019-es Eb-nek Szerbia és Lettország ad otthont, a selejtezőből a nyolc csoportgyőztes és a hat legjobb második vesz részt a tornán. A magyar válogatott novemberben, az Albánia és Oroszország elleni idegenbeli találkozókkal zárja a selejtezősorozatot.

MTI 2018. február 6., kedd