Kezdőlap Események Rotary Club Kecskemét – Sajtótájékoztató

Rotary Club Kecskemét – Sajtótájékoztató

 

Ma délután 15:00-tól a Rotary Club Kecskemét idei évi elnöke, Patocskai Gábor, az elmúlt félévről adott számot, illetve a jövőbeni terveket ismertetve tartott beszámolót a sajtónak, a Hotel Három Gúnárban.

Beszédében elsőként magát a Rotary Clubot, mint világszervezet kialakulását ismertette röviden a sajtóközönségnek.

A Club legfontosabb tevékenységének tekinti a cserediák programot, eddig összesen körülbelül 70-80 gyereket utaztattak ki, akik egy tanévet töltenek külföldi iskolákban ösztöndíjjal, megismerik az adott ország kultúráját, elsajátítják a nyelv használatát a hétköznapi életben. Ez a program remek alkalmat kínál a gyermekek számára, hogy fejlődjenek és megtanulják egyedül megoldani a felmerülő problémákat.

A tájékoztatón három messziről érkezett cserediák is jelen volt. A Kanadából, Japánból és Mexikóból érkezett gyerekek tavaly augusztus vége óta vannak Kecskeméten, a városi középiskolákban végzik tanulmányaikat, közben folyamatosan ismerkednek a magyar kultúrával és a magyar nyelvvel.

Az egyesületnek egy német partnerklubja is van, amellyel 10 éve tartják a kapcsolatot. Minden második évben utaztatnak ki magyar gyerekeket hozzájuk és tőlük is sűrűn érkeznek a diákok, az idei év augusztusában például egy 7-10 napos üdülést szerveznek főként a rászoruló gyermekek részvételével.

A közösség lényeges feladatának tartja mások segítését. Több ízben biztosítottak ebédet a Wojtyla Ház gondozottjai számára, támogatták a január 5-én megrendezett Úri Nagy János koncertet a Nagytemplomban, illetve a Mozgássérültek Bács-Kiskun Megyei Szövetségét is segítették egy mikrobusszal, illetve téli gumit szolgáltattak a kerekesszékükhöz.

A Rotary Club Kecskemét folyamatban lévő, nagyszabású – a „Tapintható Láthatatlan” – című projektje van az egyesület jelenlegi munkáinak a középpontjában. A tervezetet a német partnerklub, a kecskeméti szervezet, illetve szponzoraik finanszírozzák. A program keretein belül a város nevezetességeit alkotják meg bronzöntvényből készült makettek formájában, amelyeket Kecskemét közterén fognak elhelyezni annak érdekében, hogy az ide érkező látássérült látogatók is megismerkedhessenek a Hírös Város építészeti értékeivel.

Az első felvonás már 8-10 éve megvalósult a főtéren. A második blokk első felében a főtér nyugati részének épületei lesznek kihelyezve:  a Nagytemplom, a Városháza, a Barátok temploma, a Református templom, a Címerdomb és a Kossuth szobor. A második szakasz a főtér keleti részét fogja ábrázolni: az Ókollégiumot, az Újkollégiumot, a Cifrapalotát, a Zsinagógát, a Luterházat, valamint az Evangélikus templomot. A 15-20 cm magasra megálmodott alkotásokat Szemők Zsuzsanna szoborművész fogja elkészíteni, amelyekre az épületek neve braille írással is fel lesz tüntetve. A makettek átadását 2018. október 31-re tervezik.

A Rotary Club Kecskemét további programokkal is készül a közeljövőben. Február 24-én kerül megrendezésre az immár 16. Rotary Bál a Három Gúnár Rendezvényházban. Az esemény keretein belül egy nap késéssel a Club születésnapjának megünneplésére is sor kerülhet. A bál különlegessége, hogy fellép egy fényekkel, LED-es lámpákkal művészkedő csoport, illetve egy egyedi, fénytechnikával kapcsolatos meglepetés produkció is bemutatásra kerül. A rendezvény során befolyt összeget a „Tapintható Láthatatlan” című projektbe fogják befektetni.

A Rotary Club egy új hagyományt kíván teremteni a május 26-ra tervezett, a gyereknapot megelőző mulatsággal, ami a Festő utca lezárásával fog megvalósulni. A program minden korosztály számára lehetőséget ad a szórakozásra interaktív ismeretterjesztő játékokkal, kézműves foglalkozásokkal, esti koncertekkel.