Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Pozitív indexekkel kezdődött a kereskedés New Yorkban

Tőzsde – Pozitív indexekkel kezdődött a kereskedés New Yorkban

 

A keddi nagy, egy százalékot meghaladó veszteség után szerdán pozitív árfolyamindexekkel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon.

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,30 százalék, az S&P-500 index 0,44 százalék, a Nasdaq Composite index 0,56 százalék emelkedést mutatott.

Kedden az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed új elnökének a piac által vártnál meredekebb kamatemelési pályát kilátásba helyező nyilatkozata küldte nagy veszteségbe a részvényárfolyam-indexeket.

Jerome Powell a képviselőház pénzügyi bizottsága elé terjesztett beszámolójában optimista képet vázolt fel az amerikai gazdasági helyzetről. Jelezte ugyanakkor, hogy a gazdaság túlfűtötté válását megelőzendő a Fed három vagy több alkalommal is az alapkamat emelésére kényszerülhet. A piac két kamatemelést árazott be az idei évre.
A Fed elnöke által felvázolt bizakodó gazdasági növekedési prognózis ugyanakkor változatlanul bátorítólag hat a részvénypiaci befektetőkre.

A pozitív amerikai növekedési prognózis és a meredek kamatemelési jelzés már kedden nagyot lendített a dollár árfolyamán, az euróövezeti infláció csökkenése pedig szerdán kissé tovább gyengítette az eurót. Az európai kereskedés kezdetén az euró jegyzése 0,09 százalékkal állt gyengébben, 1,2222 dolláron.

Az arany ára a dollár keddi nagy erősödését tükröző egy százalékos esés után szerdán felfelé korrigált kissé. A határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,08 százalékkal, unciánként 1319,70 dollárra emelkedett.

Az olaj ára emelkedett szerdán. A Brent 0,12 százalékkal, hordónként 66,60 dollárra, a WTI 0,30 százalékkal, 63,20 dollárra emelkedett.

 

MTI 2018. február 28., szerda