Kezdőlap Diákélet Beszámoló a robotversenyről

Beszámoló a robotversenyről

2018 március 24-én (szombaton) a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium megrendezte a IX. Robotprogramozó országos csapatverseny regionális döntőjét a közoktatás 5-8. évfolyamára járó diákok számára.

 

A versenyt hagyományteremtő céllal indítottuk 2010-ben. Az idei tanévben közel 110 csapat nevezett az ország teljes területéről, 40 iskola 300 diákja vett részt a versenyen. A jelentkezők számát tekintve rendezvényünk az ország legnagyobb robotversenye, amelyre a legjobb általános iskolás korú programozók neveztek be.

A nagy jelentkezőszámra való tekintettel a regionális döntőket az ország három városában egy időben rendeztük és a három helyszínről a legjobbak jutottak be az áprilisi döntőbe. A kecskeméti helyszín volt a legnépesebb, a jelentkezők fele érkezett a Bányaiba a szombati fordulóra. Ez mintegy 150 diákot és 30 felkészítő tanárt jelentett.

A cél az volt, hogy a tehetséges, informatika, programozás, reáltudományok iránt fokozottan érdeklődő diákok számára lehetőséget biztosítsunk tudásuk, kreativitásuk bemutatására, összemérésére, valamint hogy népszerűsítsük a programozást és a mérnöki kompetenciákat.

Sok kutató úgy véli, hogy az elkövetkező évtizedben a műszaki tudományokban, a társadalomban olyan mértékű változások következnek be, mint az elmúlt 200 évben. Mindezt az informatika, robotika mindennapi életben való megjelenése okozza. Erre a jövő generációjának fel kell készülnie, hogy a munkaerőpiac kihívásaira reagálni tudjon. A verseny mindezt segíti, hiszen olyan fiatalokat indít el a műszaki tudományok felé, akik közül a jövő fejlesztőmérnökei kerülnek majd ki.

A versenyre jelentkezett csapatok nagy száma azt mutatja, hogy egyre több iskola gondolja a robotika oktatási lehetőségeinek kihasználását fontosnak. Lelkes tanárok irányítása alatt mind több diák tartozik azok közé, akik az informatikának csak kevesek által értett, de szinte mindenki által használt területén képesek már tizenéves korban is komoly programozói tudást felmutatni.

A versenyről

A versenyen előre összeépített MINDSTORMS robotokat kellett programozni úgy, hogy megoldják az akadálypályán kitűzött feladatokat. A robotok működését és az elkészített forráskódokat szakmai zsűri értékelte és pontozta. Minden csapat azonos felépítésű robottal versenyzett, így a programozói tudás döntött a végső sorrendről.

A rendezvényen három életkori kategóriában lehetett indulni, és az értékelés is ennek megfelelően az 5. évfolyamos, 6. évfolyamos és a hetedik-nyolcadikos kategóriában történt.

A legidősebb diákoknak már néhány perc alatt kellett olyan programokat létrehozniuk, amelyek alapján a robot megoldotta az akadálypályán kitűzött feladatokat.

A verseny végeredménye (az országos döntőbe jutott csapatok)

5. évfolyam
Helyezés Csapatnév Iskola Város
1. STEM Team ROBOKTAT szakkör Budaörs
2. Kisokos Robotos ROBOKTAT szakkör Budaörs
3. VRstorms Andreetti Károly Általános Iskola Sóskút
4. Újbudai robotok I. Teleki Blanka Általános Iskola,Ádám Jenő Általános Iskola Budapest
5. Ducks Bányai Júlia Gimnázium Kecskemét
6. PeTBot ROBOKTAT szakkör Budaörs
7. Mákosokk ROBOKTAT szakkör Budaörs
8. Kisgimisek Bányai Júlia Gimnázium Kecskemét
8. Kódfejtők Fabriczius József Általános Iskola Veresegyház

6. évfolyam
Helyezés Csapatnév Iskola Város
1. BruSiBot ROBOKTAT szakkör Budaörs
2. Újbudai robotok IV. Teleki Blanka Általános Iskola Budapest
3. Ke-Ro- Bo Bányai Júlia Gimnázium Kecskemét

7-8. évfolyam
Helyezés Csapatnév Iskola Város
1. KisKockák SZTE TTIK Informatikai Intézet LogProg szakköre Szeged
2. Fazekas SBC Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Budapest
3. Owerol Barcsay Jenő Általános Iskola Szentendre
4. MM Team Fabriczius József Általános Iskola,
Radnóti Miklós Gimnázium Veresegyház,
Dunakeszi
5. Programozz!-OK! Vörösmarty Mihály Általános Iskola Orosháza
6. Újbudai robotok III. Ádám Jenő Általános Iskola Budapest
7. LegoKockák Batsányi János Gimnázium Csongrád
8. Töviscsapat Homoktövis Általános Iskola, Babits Mihály Gimnázium Budapest

További információ:
Web: http://www.banyai-kkt.sulinet.hu/robotika
Tel.: +36 20 479 8460
E-mail: [email protected]

Kiss Róbert
az országos verseny fő szervezője

Kecskemét, 2018. március 24.