Kezdőlap Események III. Húsvét váró és hungarikumok bemutatkozása Ballószögön a Faluházban

III. Húsvét váró és hungarikumok bemutatkozása Ballószögön a Faluházban

 

Idén, 2018. március 24-én, reggel 10 órától, Ballószög Község Önkormányzat Képviselő-testületének szervezésében immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a ballószögi Faluházban a Húsvétváró.

Az eseményt 10:00-kor a Ballószögi Kincsecskék Selyemrét csoportja nyitja meg Kalocsai játékok és táncok című előadásával a Hegedűs Együttes zenés kíséretében,

Ezt követően egész délután a népművészettel és hagyományokkal kapcsolatos előadások várják az érdeklődőket.

Az élő kalocsai népművészetről hallhatunk Romsics Imre etnográfustól, a kalocsai Viski Károly múzeum igazgatójától, Sági Norberta néprajzkutató mesél a tojásfestésről, a kecskeméti vert csipkével ismerkedhetünk meg Bedő Istvánné Manó Éva vert csipkekészítő jóvoltából, Csordás Katalin viseletkészítővel a hagyományos alföldi viseletekről tanulhatunk, végül Schneider Péterné tart előadást a hartai festett bútorokról.

A gyerekeknek is számos programmal kedveskednek a szervezők. 16:00-tól a Lóca Együttes Húsvéti Gyerekműsora szórakoztatja a kicsiket, ezt követően pedig Tojáskereső versenyre is sor kerül a Főtéri Parkban. Romsics Lászlóné homokmégyi népművész mester vezetésével tojáspingálásra is lesz lehetőség.

Ezen az eseménydús délutánon a látogatók egész nap kézműves foglalkozáson, mézeskalács készítésen vehetnek részt, valamint a kézműves vásáron a helyi termékekkel is megismerkedhetnek.

A galérián Hungarikum és nemzeti értékek, Ballószögi Helyi Értéktár kiállítás tekinthető meg.