Kezdőlap Sport Megtalálta a helyes utat Szabó Gabriella

Megtalálta a helyes utat Szabó Gabriella

A háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella több edzőváltáson esett át az elmúlt időszakban, a nyarat pihenéssel és feltöltődéssel töltötte, mostanra azonban megtalálta azt a közeget, ahol remélhetőleg újra a régi lehet.

A 31 éves kajakos gyakorlatilag a teljes szezont kihagyta tavaly, majd októberben kezdett el edzeni új edzőjével, Hadvina Gergellyel, akinek csoportjában van Bodonyi Dóra, Gál Péter és Sarudi Pál is. Utóbbi versenyző nem utazott ki velük Portugáliába, a többiek azonban március 24-től április 14-ig Portugáliában edzőtáboroznak.

„Az előző évem az útkeresés éve volt, úgy érzem, megtaláltam a helyes utat – kezdte Szabó Gabriella. – Nagyon örülök, hogy ebbe a csoportba kerültem, fizikálisan korábban sem volt problémám, mentálisan voltak gondok, de Hadvina Gergely csoportjában erről már szó sincs. Megérte a féléves keresgélés, Tokióig már szeretnék itt maradni.”

A nyáron négy hónap szünetet rendelt el magának, ezalatt próbált feltöltődni úgy, hogy a kajakozást félretette. Nem volt nehéz viszont felvennie a ritmust a többiekkel, hiszen mozogni így is szinte minden nap eljárt. „Nem hagytam el magam. Reggel 6-ra már mentem az uszodába úszni vagy a Hármashatár-hegyre futni, tehát az állóképességemet igyekeztem megtartani, csak a kondit és a kajakozást hagytam el. Ezért kicsit gyengébben kezdtem az őszt, de szerencsére az izom gyorsan visszajött, a téli felkészülés nagyon jól sikerült, vártam már, hogy vízen legyünk, és evezzünk.”

Hogy mivel próbált a nyáron feltöltődni? „Egyszer voltam Toscanában, de ezt leszámítva az utazgatás elmaradt, amit nem is bánok, mivel egyébként is sokat vagyunk külföldön, jó volt rendszeresen a saját ágyamban ébredni. Az élet apró örömei… Próbáltam minél többet lenni a családommal és a barátaimmal, tudtam végre főzőcskézni, amire előtte nem igazán volt időm.”

Szabó Gabriella feltöltődve vág tehát neki a szezonnak, céljai pedig nem változtak a korábbi évekhez képest. „Ugyanúgy a páros és a négyes vonz, ezekben szeretnék kijutni a világversenyekre. Ehhez egyesben kell olyan színvonalat nyújtanom, hogy minél többen érdemes találjanak a páros és négyes hajókra. Első lépésben a páros a célom.”

Nem lesz egyszerű dolga, hiszen többen is visszatérnek a klasszis kajakosok közül (Kozák Danuta és Csipes Tamara szülés után, de Dusev-Janics Natasa is jelezte, hogy keményen készül a szezonra), továbbá a fiatalok is bizonyították tavaly, hogy a világ élvonalába tartoznak.

„Mindegyik év nagyon erős volt, amikor versenyeztem, hol a saját formám, hol az ellenfelek miatt. Azt mondom, hogy aki ki akar jutni egy világversenyre, annak mindegy, hogy nyolc erős ellenfelet vagy kettőt kell megvernie, a lényeg az, hogy második-harmadik helyekkel sokat nem lehet elérni. Magabiztosan kell odaállnom, és bíznom abban, hogy az elvégzett munka elég lesz a jó teljesítményhez.”

Arra a kérdésre, hogy szeptemberben beszélgetve mivel lenne elégedett, ha visszatekint az idei szezonjára, így válaszolt: „Mondhatnám, hogy egy olimpiai számban szerzett vb-arannyal, de most nem eredményekben mérném a szereplést. Ha minden pályán meg tudom csinálni azt, amit régen, akkor már elégedett leszek.”