Kezdőlap Események Megvolt az első NOK sorsolás

Megvolt az első NOK sorsolás

Szerdán lezajlott az első hazai Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) első nyilvános kiválasztása. Öt tag sorsolás, 18 tag pedig licit útján szerzett jogosultságot lakásvásárlásra. A GDN Ingatlanhálózat szakértője szerint a jövőben meghatározó szerepe lehet a NOK-nak az ingatlanpiacon.

Komoly mérföldkőhöz érkezett szerdán a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) néven indult új finanszírozási forma, ugyanis megtartották a Central NOK Szervező Zrt. által létrehozott első, 180 fős közösség számára rendezett kiválasztást.

A NOK-hoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy általuk meghatározott összeg befizetésére előre meghatározott rendszerességgel, a NOK pedig a takarékoskodó által elhelyezett összeg függvényében lehetőséget ad arra, hogy kamatmentes közösségi megelőlegezéssel és állami támogatással a futamidő vége előtt vásárolhatnak új építésű lakást.

„Az, hogy az egyes tagok mikor jutnak a teljes összeghez, a negyedévente megtartandó kiválasztási eseményen dől el. A NOK a hiányzó tagi befizetést kamatmentesen megelőlegezi a sorsolással kiválasztott tagoknak. A tegnapi napon szerencsés öt tag sorsolás, 18 tag pedig licit útján szerzett jogosultságot lakásvásárlásra” – mondta Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat HitelCentrumának vezetője.

A szakértő kiemelte: a megtakarítás csak új lakás vásárlására fordítható. A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, amelynek mértéke a tagot terhelő befizetési kötelezettség 30 százaléka, maximum 4.500.000 Ft szerződésenként. A szerződések szabadon választható értéke 10 és 40 millió forint között lehet. Érdemes hangsúlyozni, hogy sorsolás nem azt határozza meg, hogy mely tagok jutnak finanszírozáshoz és kik nem, hiszen valamennyi tag megkapja a támogatást, csupán azt, hogy ki előbb és ki később!

„A NOK egy nagyon érdekes új finanszírozási forma, amire érdemes odafigyelni. 2018-ban még jelentősen nem befolyásolja az ingatlanpiacot, de a következő években meghatározó szerepe lehet, ha újabb közösségek jönnek létre” – tette hozzá Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat HitelCentrumának vezetője.