Kezdőlap Régió Olasz választások – Saxo Bank: a gazdasági nehézségek megmaradnak

Olasz választások – Saxo Bank: a gazdasági nehézségek megmaradnak

Nem szabadul meg egykönnyen nehéz gazdasági örökségétől az új olasz kormány akármilyen összetételű legyen is – állapítja meg a Saxo Bank hétfőn az MTI-hez eljuttatott elemzése.

A banki elemzők szerint Olaszországra az elmúlt két évtizedben a gazdasági stagnálás volt a jellemző, függetlenül attól, hogy éppen mennyire volt politikailag stabil az ország, vagy hogy éppen melyik párt volt kormányon.

A mostani választás végeredménye aligha fog változtatni ezen a helyzeten. A megalakuló kormánynak nem lesz lehetősége arra, hogy laza költségvetési politikát vezessen be, mivel figyelembe kell venni az Európai Unió költségvetési hiányra vonatkozó előírásait – áll az elemzésben.

Az új adminisztrációnak középtávon minden bizonnyal nehéz gazdasági körülményekkel kell megküzdenie. Az olasz bankok mérlegeiben lévő rossz minőségű eszközöket, a gyenge termelékenységet és a beruházások alacsony szintjét figyelembe véve a növekedési ütem további lassulásán kívül másra nem nagyon lehet számítani – hangsúlyozzák az elemzők.

A Saxo Bank elemzése szerint Olaszországban elkerülhetetlen a kamatlábak növekedése 2018-ban vagy 2019-ben, ami az adósság növekedéséhez vezet, és újabb nyomást jelent a gazdasági növekedés ütemére. Akármilyen összetételű is lesz az új kormány, nem nagyon lesznek eszközei arra, hogy középtávon jelentősen javítson Olaszország gazdasági kilátásain – állapítja meg a bank prognózisa.

 

MTI 2018. március 5., hétfő