Kezdőlap Gazdaság BÉT – Iránykeresést várnak a szakértők a tőzsdén

BÉT – Iránykeresést várnak a szakértők a tőzsdén

 

Iránykeresésre, enyhe csökkenésre számítanak csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a piaci szakértők.

Bukta Gábor, az Equilor Befektetési Zrt. elemzőjének kommentárja szerint az Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggodalmak eltűnni látszanak, az orosz-amerikai konfliktus azonban tovagyűrűzött a szíriai feszültség miatt. Jelentős mozgások nélkül, iránykereséssel indíthatják a napjukat a nyugat-európai indexek, ez pedig hatással lehet a BUX index nyitására is.

A vezető részvények közül kiemelte: az OTP további emelkedését nyomás alatt tarthatják az oroszok ellen hozott múlt heti szankciók. A Richter árfolyamára a rubel leértékelődése lehet hatással, az elmúlt három napban több mint 10 százalékot zuhant a dollárral és az euróval szemben. A gyógyszergyártó bevételeinek jelentős része az orosz piacról származik, a második negyedév eredményeire negatív hatással lehet a deviza leértékelődése. A Magyar Telekom továbbra is kitörés előtt áll, enyhén pozitív technikai képpel, így néhány napon belül elérhetővé válhat a 458-460 forintos szint – írta. A Mol csütörtökön tartja éves közgyűlését, ahol döntés születhet az osztalék mértékéről, a közgyűlési előterjesztés szerint a vállalat 85 forint rendes, ezen felül pedig további 42,5 forint speciális osztalékot fizethet részvényeseinek.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint enyhe negatív hangulat látszik mind a nemzetközi, mind az ázsiai piacokon, így iránykeresést, enyhe csökkenést vár. A szíriai konfliktusról érkező hírek elbizonytalaníthatják a befektetőket – tette hozzá.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,15 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 37 971,57 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 10,8 milliárd forint volt. A Mol 50 forinttal, 1,71 százalékkal 2966 forintra erősödött, 1,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára nem változott, 11 170 forintot ért, forgalmuk 5,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 0,50 forinttal, 0,11 százalékkal 452,50 forintra nőtt, forgalma 291,7 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 95 forinttal, 1,77 százalékkal 5285 forintra csökkent, forgalmuk 1,3 milliárd forintot ért el.

MTI 2018. április 12., csütörtök