Kezdőlap Kultúra Magyar fellépő, a Dope Calypso a barcelonai Primaverán

Magyar fellépő, a Dope Calypso a barcelonai Primaverán


Magyar fellépője is lesz idén az egyik legfontosabb európai zenei fesztiválnak. A Dope Calypso a barcelonai Primavera Soundon, illetve annak zeneipari találkozóján, a Primavera Prón lép fel, amelyet május 30. és június 3. között rendeznek meg.

A magyar könnyűzenei exportiroda másfél éves munkájának gyümölcse érett be azzal, hogy a Dope Calypso koncertet ad a Pimaverán – közölte a Hangfoglaló Program kedden az MTI-vel. A zenekar az Európa egyik legfontosabb fesztiválja, a barcelonai Primavera Sound köré szervezett showcase fellépői között lesz.

Mint a kommüniké kiemeli, a Primavera Sound idei programjában mások mellett Björk, az Arctic Monkeys, a Nick Cave and the Bad Seeds, Lykke Li, a National vagy a Belle and Sebastian koncertje szerepel. A rendezvény szakmai eseményén, a Primavera Prón a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) jóvoltából lesz magyar fellépő is, emellett – szintén először – a konferenciapanelben is lesz magyar előadó.

A Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó, amely a nagyközönség számára rendezett fesztivál részeként, azzal egy időben zajlik a barceloani MACBA-ban, a kulturális élet központjában. Az eseményen Európa és a világ zenei szakemberei azért gyűlnek össze, hogy a meghívott előadók közül kiválasszák – és akár leszerződtessék – a következő nagy dobásokat.

Az idén ötéves Dope Calypso (Kelemen László – gitár; Sarkadi Miklós – gitár, vokál; Szabó „Tonyo” Tamás – billentyűs hangszerek, vokál; Szabó „Vasaló” Áron – dob) eddig négy lemezt készített: a Farewell to the Fairy, Goodbye to the Ghost 2014-ben, a Banzai! Banzai! Banzai! 2015-ben, a Mau Mau 2016-ban, a Chaka Chaka pedig tavaly jelent meg. A csapat két koncertet is ad a hivatalos fesztiválprogram részeként. Az elsőt a Primavera Pro saját showcase rendezvényén a MACBA-ban, ahol a konferencia is zajlik. A másikat az idén is teltházasnak ígérkező fesztivál NightPro színpadán, ami közvetlenül a tengerparton, a nagyszínpadok mellett foglal helyet, és amelynek a backstage tere a szakmai delegáció közös találkozóhelye egyben.

A Primaverára – szintén a Hangfoglaló Program és annak exportirodája, a HOTS jóvoltából – magyar delegáció utazik, és a konferenciaprogramra, illetve a személyes mentorálásra is választottak magyar delegáltakat. Az utazás költségeire fordítható támogatásra januárig lehetett pályázni a Hangfoglaló nyílt kiírásán.

MTI 2018. április 10., kedd